Bramborové placky s kyselkavým džemem

Recept na placky z vařených brambor, které připravujeme ve slané i sladké úpravě.


3.76x
75 min

Ingredience

1 špetkasůl
1 ksvejce
30 gmáslo
100 ghrubá mouka
500 gbrambory vařené ve slupce

na potření

džem

podle chuti

cukr moučka

podle potřeby

olej na smažení

Postup přípravy

Na 4 porce bramborových placek si připravíme uvedené suroviny. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Brambory na vále smícháme s moukou, vejcem, rozpuštěným máslem a solí.
V případě sladké varianty přidáme soli jen špetku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na hrubší plát (asi 0,5 cm).

Z bramborového těsta pomocí skleničky vykrajujeme větší kolečka.
Skleničku si před každým vykrojením namočíme do mouky.

Bramborové placky klademe do rozpáleného oleje a z obou stran smažíme dozlatova. Zlatavé bramborové placky podáváme jako přílohu k dušené zelenině (třeba špenátu) a masu.

Bramborové placky můžeme podávat jako sladký hlavní chod - stačí je potřít kyselejší marmeládou, džemem a posypat prosátým cukrem. Dobré jsou i se sladkým tvarohem či dušenými jablky.

Bramborové placky s kyselkavým džemem ihned podáváme.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bramborové placky s kyselkavým džemem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena