Bramborové placky s dubovými hřiby a uzenou slaninou

Recept na velmi chutné, rychlé, voňavé a syté jídlo, výborné jako samostatné jídlo anebo příloha, vhodné jako oběd či večeře.


2.210x
30 min

Ingredience

8 stroužkůčesnek
2 ksvejce
1.2 kgbrambory
1 kgcibule
150 guzená slanina
200 gvepřové sádlo

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř
sušená majoránka

podle potřeby

mléko
hladká mouka
pravý dubový hřib
1 lžícevepřová sádlo na slaninu

Postup přípravy

Pravý dubový hřib namočíme do teplé vody na 30 minut, scedíme a pokrájíme nadrobno. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na malé kostky.

Slaninu opečeme v pánvi na lžíci rozehřátého domácího vepřového sádla a opečenou slaninu vybereme na talíř. V tuku po opečení uzené slaniny orestujeme cibuli do zesklovatění, přidáme pokrájené dubové hřiby a restujeme doměkka za občasného podlití vodou z namočených hub, vrátíme kostky opečené uzené slaniny a směs necháme úplně vychladnout.

Brambory očistíme nastrouháme na struhadle na jemno do mísy, necháme odstát a slijeme přebytečnou vodu. K nastrouhaným bramborám přidáme cibulovo-slaninovo-hřibovou směs i s tukem, vejce, prolisovaný česnek, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým kořením a sušenou drcenou majoránkou, kterou nešetříme. Směs promícháme a zahustíme moukou na husté lité těsto. Aby nastrouhané brambory nezhnědly, zalijeme je malým množstvím mléka, necháme chvíli odpočinout.

Z těsta lžící v horkém sádle vytvarujeme placky, které smažíme z obou stran do červena a do křupava.

Bramborové placky s dubovými hřiby a uzenou slaninou podáváme horké jako samostatné jídlo s nakládaným zelím a horkým čajem a také jako velmi chutnou přílohu k různě upravenému masu či zeleninovým omáčkám.

Do placek můžeme zabalit proužky masa dušeného na šťávě a posypat je ještě nastrouhaným sýrem, případně v tomto mimořádně chutném těstě osmažit řízky z různého masa. Jde o velmi chutné a laciné jídlo, které je rychle hotové, nádherně voní po uzené slanině, česneku a dubových hřibech, přitom výborně zasytí k obědu i večeři.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bramborové placky s dubovými hřiby a uzenou slaninou

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena