Bramborové pirožky se šunkou

Šunková náplň v těstě obalená v těstíčku a strouhance.


4.511x
60 min

Ingredience

těsto

1 lžičkasůl
2 ksvejce
200 gpolohrubá mouka
0.3 lžičkymuškátový oříšek
1 kgvařené brambory ve slupce

těstíčko

1 lžičkasůl
1 ksvejce
1 ksžloutek
200 mlmléko
100 ghladká mouka

náplň

200 gšunka
1 lžícemajoránka
1 ksbílek
0.5 lžičkymletý pepř
2 ksvětší cibule
0.5 lžičkydrcený kmín

podle potřeby

olej na smažení
strouhanka na obalení

Postup přípravy

Brambory ve slupce uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Smícháme nadrobno nastrouhané brambory s vejcem, solí, polohrubou moukou a muškátovým oříškem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 10 minut odpočívat.

Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme kostičky šunky, bílek, kmín, pepř a majoránku. Všechno důkladně promícháme.

Z těsta rozválíme plát asi 5mm silný a rozkrájíme jej na čtverce, na které rozložíme šunkovou náplň. Okraje potřeme vodou, protilehlé strany přehneme do trojúhelníku a těsto dobře přimáčkneme.

Do mléka vmícháme žloutek i vejce, přidáme hladkou mouku, osolíme a vidličkou vymícháme do hladkého těstíčka. Připravené pirožky v něm namáčíme a poté obalujeme ve strouhance. Nesmíme roztrhnout těsto, aby nám náplň nevytékala!

Rozpálíme olej a obalené pirožky smažíme po obou stranách dozlatova.

Bramborové pirožky se šunkou podáváme teplé se zeleninovým salátem. Když zbydou, zjistíme, že jsou velmi chutné i studené.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bramborové pirožky se šunkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ruská
K příležitosti
Silvestrovské recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.