Vaření.czReceptyBramborové pirohy s pažitkou

Bramborové pirohy s pažitkou

Tradiční recept na slovenské pirohy babičky Ludmily.


5.08x
120 min
1×

Ingredience

těsto

1 lžičkasůl
2 ksvejce
250 mlvoda
1 kgpolohrubá mouka

náplň

1 lžičkasůl
1 kgbrambory
1 svazekpažitka
8 kostektavený sýr

na potření

250 gmáslo

Postup přípravy

Do hluboké mísy vysypeme 3/4 polohrubé mouky, přidáme vejce a sůl. Vše spolu smícháme a postupně přiléváme studenou vodu, dokud nevypracujeme těsto. Těsto by se nemělo lepit, aby se nám dobře válelo, takže jestli je těsto lepivé, přisypeme do něj zbylou mouku. Brambory vaříme ve slupce, dokud nejsou měkké. Brambory oloupeme a v míse rozmačkáme. K bramborám přidáme kostičky taveného sýru, na jemno nasekanou pažitku (čím více, tím lépe) a sůl. Vše ručně smícháme a nádivku máme hotovou. Pokud nemáme pažitku, tak ji nahradíme jarní cibulkou. Těsto vyválíme na plát asi 0,5 cm silný. Z těsta vykrajujeme kolečka, která naplníme nádivkou a nakonec pořádně zacelíme konce těsta, aby nám směs nevytekla. Pokud nemáme přímo formičky na vykrajování pirohů, poslouží nám hrneček a na zacelení je dobrá vidlička Když máme pirohy hotové, dáme je vařit do osolené vroucí vody na 10 minut. Pokud jsou pirohy uvařené, vložíme je do hrnce, kde jsme si předem rozpustili celé máslo. Pirohy podáváme samotné polité rozpuštěným máslem s pažitkou či opečenou cibulkou. Pokud nám druhý den nějaké pirohy zbudou, je dobré si je opéct na pánvi s máslem. Pirohy jsou skvělé i jako příloha, zkuste uvařit k pirohům například špenát.
user-icon

autor Jezulka

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Bramborové pirohy s pažitkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena