Bílý nemíšený chléb s pšeničnými otrubami

Toto je recept pro ty, kteří mají rádi neuvěřitelně lehký vzdušný chléb s početnými velkými oky a křupavou kůrkou. Těsto netřeba vůbec mísit, přitom má úžasnou chuť a až 75% hydrataci.


2.610x
160 min

Ingredience

těsto

8 gsůl
320 gvoda
1 gsušené droždí
4 lžícepšeničné otruby
400 ghladká pšeničná chlebová mouka t 650

podle potřeby

hladká mouka

Postup přípravy

V tomto receptu se ingredience váží v gramech, nejsou v mililitrech, ani v šálkách či lžících.

Do mísy prosejeme 400 gramů bílé světlé pšeničné mouky T 650 - má vyšší obsah lepku, přidáme 8 gramů soli a ano, dobře čtete, jen 1 gram sušeného droždí. Promícháme suché ingredience, přilijeme 320 gramů ledové studené vody, ale nemícháme! Jen spojíme několika lehkými pohyby pomocí špachtle anebo stěrky v homogenní těsto.

Těsto na chléb přikryjeme fólií a necháme pomalu kynout při pokojové teplotě cca 21 až 23 °C až 18 hodin. Po této době vidíme v mise zdvihnuté mokré těsto s početnými bublinkami. Těsto pomocí stěrky vyklopíme na silně pomoučněnou desku. Těsto má charakter velmi mokré beztvaré placky.

Povrch těsta pomoučníme a překládáme z rohů do středu jako obálku pomocí pomoučněných rukou. Velmi jemně vytvarujeme rukama kulatý bochník, který obrátíme spojem dolů na pomoučněnou desku posypanou pšeničnými otrubami, pomoučníme i povrch těsta a posypeme pšeničnými otrubami a přikryjeme čistou vzdušnou utěrkou, necháme kynout na teple ještě 2 hodiny.

Kdo chce, může těsto přenést na velkou čistou pomoučněnou utěrku posypanou pšeničnými otrubami, pomouční povrch bochníku, posype pšeničnými otrubami a překryje povrch utěrkou.

Troubu rozehřejeme na 230 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodní rošt vložíme smaltovaný hrnec s pokličkou a 30 minut ho při této teplotě necháme rozpálit. Já jsem pro tento účel použila hrnec, ale můžeme však použít i jenskou mísu s poklopem, pokud nemáte právě smaltovaný hrnec. Hrnec nevymazáváme tukem a nepoužíváme ani pečící papír.

Po 30 minutách vybereme rozpálený hrnec z trouby, vložíme náš bochník do hrnce, tentokrát spojem nahoru, přikryjeme pokličkou a vložíme péct do trouby. Chléb pečeme 30 minut při této teplotě, potom odstraníme pokličku z hrnce a pečeme ještě 15 minut při stejné teplotě bez pokličky, dokud náš chléb nebude mít pěknou hnědou barvu a krásně vypečenou křupavou kůrku. Upečený chléb vybereme, dáme úplně vychladnout na mřížku, krájíme na krajíce nejdříve za hodinu.

Bílý nemíšený chléb s pšeničnými otrubami je úžasně chutný, neuvěřitelně lehký, vzdušný, s měkoučkou střídkou s početnými velkými oky a perfektně vypečenou křupavou kůrkou, až se mi nechtělo věřit, že toto se dá dosáhnout jen s jediným gramem sušeného droždí. Chuť je zvýrazněná pšeničnými otrubami. Chléb má až neuvěřitelnou 75% hydratovanost, s čímž jsem se u jiných nemísených chlebů nesetkala. Voda prochází celým chlebem během pečení a nad chlebem v přikrytém hrnci udržuje potřebné množství páry během pečení.

Autorem receptu je italský pekař žijící v New Yorku, Jim Lahey, majitel pekárny Sulivan. Jeho recept se objevil poprvé v New York Times v roce 2006, tato metoda je ale známa už od roku 1990 a recept byl vydán i knižně mezi nejlepšími recepty světa na chléb. Pekař Jim Lahey navíc nahrál na YouTube mnoho videí, na která si můžete podívat. Recept proletěl internetem celým světem a je velmi oblíbený.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bílý nemíšený chléb s pšeničnými otrubami

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Italská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena