Květák si rozebereme na malé růžičky, které omyjeme a vložíme do hrnce. Do hrnce napustíme tolik vody, aby byl všechen květák ponořen. Přivedeme k varu a přidáme zeleninové bujony. Květák vaříme do změknutí. Když je květák měkký, v hrnci ho rozmixujeme ponorným mixérem.
Hrnec s rozmixovaným květákem vrátíme zpět na plotnu a budeme vařit na mírném ohni. Do polévky přidáme tavený sýr, osolíme, opepříme, přidáme vegeta koření a mícháme, dokud se sýr neroztaví. Ke konci vlijeme smetanu na vaření, krátce povaříme, dochutíme podle vlastní chuti a zahustíme. Pro zahuštění můžeme použít hotovou granulovanou jíšku, případně si udělat vlastní z másla a mouky.
Bílou květákovou polévku rozlijeme do misek nebo hlubokých talířů a podáváme. Můžeme dozdobit čerstvou bylinkou.