Recept na omáčku ze zeleného hrášku bez mouky a mléka.
Hodnocení
5.0
/ 5 (2x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Hrášek1 a 1/2 balíčku
Česnek3-4 stroužky
Libeček1-2 lžičky
Olivový olej1 lžíce
Jarní cibulka1 svazek
Mletý černý pepř2 špetky
Bujón zeleninový1 kostka
Hraška 2 lžíce
Podle chuti
Sůl
Postup přípravy
Na recept si připravíme 1,5 balíčku mraženého hrášku.
Jarní cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nasekáme.
Ve velkém hrnci rozpálíme olej a nejprve osmahneme cibulku. Poté vsypeme česnek a necháme jen krátce rozvonět.
Vsypeme hrášek, orestujeme a zalijeme uvařeným vývarem z kostky (1,2 l).
Přidáme trochu pepře, libeček a vaříme 10 - 15 minut do změknutí hrášku. Poté odebereme asi 2 menší naběračky hrášku a dáme stranou. Zbytek pečlivě rozmixujeme.
Rozmixovanou omáčku vlijeme zpátky do hrnce, vlijeme hrašku rozmíchanou v trošce vývaru a pořádně rozmícháme.
Hráškovou omáčku necháme provařit 10 minut. Pokud chceme omáčku obzvlášť jemnou, ještě ji propasírujeme přes jemné sítko.
Nakonec vmícháme odložené kuličky hrášku a podle potřeby dochutíme solí a jiným kořením.
Bezlepkovou hráškovou omáčku podáváme s vařeným bramborem.