Bažant s šípkovou omáčkou

Trochu nezvyklý recept na chuťově delikátní úprava bažanta.


4.04x
120 min

Ingredience

1 ksbažant

omáčka

2 lžícecukr
200 gslanina
250 gmáslo
2 lžíceocet
1 kscibule
0.5 citron
2 dlčervené víno
2 lžíceplnotučná hořčice
1 lmasový vývar
1 kelímekzakysaná smetana
citronová šťáva
1 sklenicešípková marmeláda
2 lžícekoření na divočinu
2 balenímražená kořenová zelenina na svíčkovou
1 kskoření na svíčkovou

podle chuti

sůl
mletá skořice
mletý černý pepř

podle potřeby

jíška

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na nakrájené slanině (asi 100 g) a přidáme směs kořenové zeleniny. Dala jsem dva mražené pytlíky na svíčkovou. Vše necháme orestovat. Osolíme, opepříme a přidáme 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, koření na divočinu taky asi 2 lžíce a jednu pyramidku koření na svíčkovou.

Potom přidáme celé máslo a necháme krátce podusit se zeleninou. Na to vymačkáme šťávu z jednoho citronu a přidáme 2 lžíce octa. Poté přidáme 2 lžíce plnotučné hořčice a 2 lžíce šípkové marmelády. Celé to zalijeme 2 dl červeného vína.

Bažanta očistíme, opláchneme a rozdělíme na dvě poloviny. Osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Do pekáčku na dno dáme polovinu zeleniny a na ni položíme bažanta. Zbytek zeleniny navrstvíme nahoru na maso. Směs zeleniny s bažantem dáme do lednice uležet do druhého dne.

Druhý den na bažanta nalijeme asi litr vývaru z masa a dáme péct do trouby. Pečeme tak dlouho, až maso změkne. Maso opatrně vyjmeme a zbylou zeleninu pořádně rozmixujeme na omáčku. Poté do ní přidáme ještě asi 2 lžíce šípkové marmelády, trošku skořice a necháme krátce povařit. Omáčku popřípadě dochutíme, nakonec malinko podle potřeby zahustíme jíškou a zjemníme kelímkem zakysané smetany. Šipkovou omáčku ještě necháme prohřát a je hotovo.

Bažanta s šípkovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem.
user-icon

autor Moravanda


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bažant s šípkovou omáčkou

Zpět na recept