Vyzkoušejte recept na polévku, která v chladném počasí zahřeje a zasytí. Jemně ostrá polévka z batátů a čočky se zázvorem a chutí exotiky nejlépe chutná se smetanovým krémem a domácím pečivem.
2 stroužky | česnek |
1 lžíce | olej |
1 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
100 g | mrkev |
50 g | petržel |
1 šálek | čočka |
300 g | batáty |
30-40 g | čerstvý zázvor |
800-1000 ml | zeleninový vývar |
3-4 tobolky | kardamom |
15 kuliček | barevný celý pepř |
160 ml | kokosové mléko (19%) |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
skořice celá | |
mletý černý pepř | |
chilli vločky | |
omáčka Teriyaki | |
krém | |
250 g | zakysaná smetana |
1-2 lžičky | čerstvý koriandr |
50 g | řecký jogurt |
Čočku přebereme, vypereme a namočíme asi na 2 - 3 hodiny do studené vody. Menší cibuli, česnek a kousek zázvoru oloupeme a nasekáme nadrobno. Oloupané batáty nakrájíme na kostky. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si tzv. "bouquet garni", tedy balíček s kořením. Do sterilní gázy zavážeme tobolky kardamomu, asi 2 cm celé skořice a kuličky barevného pepře. Připravíme si smetanový krém k podávání. Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem, chilli vločkami a jemně nasekaným čerstvým koriandrem. Krém ochutíme solí a pepřem a několika kapkami omáčky teriyaki a necháme v chladu rozležet. Ve větším hrnci necháme na másle s olejem zesklovatět nasekanou cibulku, česnek a zázvor. K tomuto základu přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a vše zvolna opékáme za občasného míchání asi 5 minut. Pak přidáme nakrájené batáty a nabotnalou (vodou propláchnutou) čočku a vše zalijeme vývarem. Vývaru nalijeme jen tolik, aby dosahoval do výše asi 1 cm nad zeleninu. Vše osolíme, vložíme balíček s kořením a zakryté zvolna vaříme asi 25 - 30 minut doměkka. Poté koření vyjmeme a zeleninu rozmixujeme dohladka. Vzniklou batátovo-čočkovou polévku naředíme kokosovým mlékem a podle potřeby i zeleninovým vývarem na požadovanou krémovou hustotu. Polévku necháme krátce přejít varem a poté ještě dochutíme solí a pepřem. Batátovo-čočkovou polévku se zázvorem rozdělíme na porce, do středu každého talíře přidáme lžíci ochuceného smetanového krému, ozdobíme čerstvě nasekaným koriandrem a ihned podáváme.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena