Balkánský bramborák

Bramboráky jsme si připravovali na dovolené v Chorvatsku, ale jsou dobré kdykoli a kdekoli. Můžeme použít různé druhy náplně a současně je mezi sebou kombinovat. Výborný recept.


4.36x
30 min
1×

Ingredience

těsto

4-5 stroužkůčesnek
1 špetkasůl
5 ksbrambory
1 dkgbazalka
1 špetkačerný pepř

náplň

1 špetkasůl
4 ksvejce
2 kspaprika
1 kscibule
2 ksrajče
10 dkgsýr
10 dkgolivy
1 lžičkachilli koření

podle potřeby

olej na smažení

Postup přípravy

V moždíři utlučeme 4 - 5 stroužků česneku spolu s několika lístky čerstvé bazalky, pepřem a solí. Na hrubém struhadle nastrouháme oloupané syrové brambory. Pro čtyři lidi stačí 4 - 5 velkých brambor. Do mísy s nastrouhanými brambory přidáme roztlučené koření se solí, česnekem a bazalkou. Směs rozetřené na kaši a pořádně promícháme. Dosolíme podle chuti. Rajčata a papriky nakrájíme na drobné kousky a pak přidáme černé olivy nakrájené na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vše smícháme v míse, přidáme trochu soli a chilli koření podle chuti. Na rozpálený olej na pánvi rozprostřeme bramborovou hmotu. Lžící ji přitlačíme k pánvi a k jejím okrajům tak, aby vznikl celistvý bramborák. Pečeme tak dlouho, dokud se neodloupne od pánve a dokud spodní strana není upečená dozlatova. Pak otočíme a pečeme po druhé straně. Jakmile bramborák otočíme, okamžitě ho pokryjeme připravenou zeleninovou směsí a pečeme. Luxusnější verzi bramboráku připravíme tím, že zeleninu ještě polijeme rozšlehaným vejcem a na závěr pečení, když zelenina trochu změkne a vejce ztuhne, posypeme bramborák nastrouhaným sýrem. Po upečení vyndáme bramborák špachtlí z pánve a necháme na talíři okapat olej. Pozor při vytahování z pánve, aby se nám bramborák nerozpadl. Tomu zabráníme delším smažením. Bramborák můžeme připravit v různých variantách s různým kořením a náplní, například salám, klobása, mleté maso apod. Balkánský bramborák podáváme samotný. Bramborák by měl být propečený tak akorát, aby žárem moc neztvrdl. Nejchutnější je s vláčným vnitřkem a propečenými okraji.
user-icon

autor yanchee

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Balkánský bramborák

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena