Bábovka od naší babičky

Jednoduchá, ale skvělá bábovka tak, jak ji peče babička.


0.00x
60 min

Postup přípravy

Do misky odvážíme cukr a přidáme máslo, které jsme nakrájeli na malé kousky. Opatrně, aby nebylo z ledničky nebo mrazáku tvrdé jako kámen, mohly by se vám zauzlovat metly od elektrického šlehače. Máslo na nejpomalejší otáčky zpracujeme tak, aby se cukr co nejvíce spojil s máslem a nevytvořil kolem vás oblak bílého sladkého mračna.

Oddělíme žloudky od bílků ze tří vajec. Žloutky přidáme ke směsi a stále mícháme. Pomalu vmícháme kelímek šlehačky. Do směsi přidáme důležitou ingredienci - na jemno nastrouhanou kůru celého citronu. Když citronovou kůru ostrouháme, citron přeřízneme na polovinu a celou polovinu citronu vymačkáme do misky se směsí. Opatrně, aby se citronová jadérka nedostala do bábovky, přeci jen nejsou tak chutná jako rozinky nebo oříšky. I když jde o hrubou mouku, jemně ji přisypáváme za stálého míchání a přidáme i půlku prášku do pečiva. Přisypeme rozinky, nasekané oříšky nebo na jemno nasekané mandle, množství podle chuti a případných alergií natěšených strávníků. Z bílků, které nám zbyly, vyšleháme sníh (nezapoměňte si umýt a do sucha otřít metly od šlehače, než se pustíte do šlehání bílků). Když je sníh vyšlehaný, postupně ho vmícháme jako poslední ingredienci do našeho bábovkového těsta a vytvoříme hezky homogenní směs.

Vezmeme formu na bábovku, důkladně ji vymažeme 100% tukem (pokud bude tuk obsahovat vodu, tzn. nebude 100%, bábovka se bude špatně vyklápět a rozpadávat se, čemuž se určitě chceme všichni vyhnout) a můžeme ji i lehce vysypat moukou.

Nyní přijde důležité rozhodnutí - chci bábovku světlou, řezanou nebo celou kakaovou? Pokud máte rádi světlou (nebo jste nenašli doma kakao), všechno dobře rozmíchané těsto vlijeme do připravené a vymazané formy. Řezaná bábovka (viz. obrázek) se udělá tak, že se polovina světlého těsta nalije do formy, do zbytku se vmíchá kakao (asi 5 polévkových lžic, ale můžeme i více, když máme rádi kakaovou chuť) a tmavší směs se nalije do formy na světlou vrstvu. Různému vrstvení světlých a tmavých těst se meze nekladou. Pokud byste si přáli celou bábovku kakaovou, vmíchejte do celé směsi kakaa podle chuti (minimum je asi 10 polévkových lžic).

Teď už máme bábovku nalitou ve formě celou. Protože jsme ji do formy lili opatrně, nepokapali jsme středový kužel ani kraje, a nemusíme je tak čistit. Jinak by nám z tenkých vrstev těsta a kapek vznikly černé křupavé škvarky. S bábovkovou formou opatrně zaklepeme, aby se nám těsto pravidelně rozlilo ve formě. Když používáme silikonovou formu, je to ještě snazší, protože stačí formu přátelsky poplácat po boku, a forma radostně těsto rozleje rovnoměrně úplně sama.

Troubu máme už dávno hezky předehřátou na spodní i horní ohřev na 170°C, a tak vložíme formu usazenou na plechu dovnitř. Pečeme asi hodinu, ale protože každá trouba má jiné dispozice, tak hodinkám moc nevěříme a přesvědčujeme se zkušeným pohledem, jak se nám bábovka peče. Jednoduchý test, zda je bábovka upečená hezky i uvnitř a nejen na povrchu, což může být někdy matoucí, je dřevěný špejlík, který zapíchneme asi do dvou třetin hloubky těsta. Když je po vytažení na špejli ještě mazlavé těsto, klidně pečeme dál. Pokud je špejle suchá, už bychom s vyndáním bábovky neměli otálet. Pokud je špejle ohořelá nebo kus chybí, vezměte patrně formu do ohnivzdorných chňapek, pokuste se skrze kouř najít dveře z kuchyně a vyneste formu ven, kde vyhodíte spečené zbytky.

Pokud jsme ale čas trefili správně, bábovku necháme vychladnout s utěrkou položenou přes formu. Když se dá forma udržet už v holých rukou, opatrně ji obrátíme a položíme na talíř. Obvykle se po chvíli na talíř vyklopí sama. Jestliže se zuby nehty drží formy i nadále, poklepáváním a houpáním jí zkusíme ukolébat, aby se nebránila. Obvykle se pustí. No a když jsme formu zapomněli vymazat, je možné tenkým nožem zasouvaným po povrchu bábovky a formy odříznout přichycené boky a pak už by to mělo jít. Někdy se může kus bábovky utrhnout a zůstat ve formě. Určitě bude dobrá stejně, jen je to malá připomínka, abychom důsledně vymazali formu a nespěchali s vyklápěním horké bábovky.

Po vyklopení svoji bábovku pocukrujeme podle chuti a kalorií, které si můžeme dovolit. Pochutnáme si na ní ještě když je teplá, ale i po několika dnech. Doporučuji ji uchovávat pod skleněným poklopem, klidně i v nepropustném sáčku, protože nevysychá a je stále měkká a voňavá.

6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky

user-icon

autor Travič


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bábovka od naší babičky

Zpět na recept