Babiččina vepřová pečeně

Klasické vepřo-knedlo-zelo našich babiček, za léta dovedené k naprosté dokonalosti.


4.3154x
90 min
26×

Ingredience

2 kscibule
1 ksjablko
sádlo
1 kgvepřová pečeně

příloha

cukr
sůl
ocet
1 kscibule
sádlo
1 lžičkapolohrubá mouka
1 kskysané zelí
celý kmín

podle chuti

česnek
sůl
masox
mletý pepř
drcený kmín
celý kmín

podle potřeby

voda

Postup přípravy

Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem nebo zabalíme do potravinové folie. Necháme uležet do druhého dne v lednici.

Oloupanou cibuli nakrájíme na půl kolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme naloženou vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péci do trouby. Babiččinu vepřovou pečeni pečeme asi 3/4 hodiny přikrytou. Potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku masox - množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně.

Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme jej podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánvičku sádlo a cibuli rozkrájenou na jemno. Smažíme, až začne růžovět, a potom přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zapěnit. Potom ji zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti můžeme zelí přikyselit nebo přisladit.

Babiččinu vepřovou pečeni podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, přílohou je připravené podušené zelí.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččina vepřová pečeně

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena