Babiččina vepřová pečeně

Klasické vepřo-knedlo-zelo našich babiček, za léta dovedené k naprosté dokonalosti.


4.3154x
90 min
26×

Postup přípravy

Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem nebo zabalíme do potravinové folie. Necháme uležet do druhého dne v lednici.

Oloupanou cibuli nakrájíme na půl kolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme naloženou vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péci do trouby. Babiččinu vepřovou pečeni pečeme asi 3/4 hodiny přikrytou. Potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku masox - množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně.

Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme jej podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánvičku sádlo a cibuli rozkrájenou na jemno. Smažíme, až začne růžovět, a potom přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zapěnit. Potom ji zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti můžeme zelí přikyselit nebo přisladit.

Babiččinu vepřovou pečeni podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, přílohou je připravené podušené zelí.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččina vepřová pečeně

Zpět na recept