Výtečný moučník ke kávě od mé babičky. Recept je téměř tradiční, pouze jsou jiné poměry mezi ingrediencemi.
Hodnocení
3.7
/ 5 (207x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Těsto
Cukr250 g
Vejce4 ks
Mléko
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Tvaroh250 g
Vanilkový cukr1 balíček
Citronová kůra
Polohrubá mouka250 g
Tuk na pečení250 g
Postup přípravy
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bíků. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme.
Žloutky vyšleháme s tukem a moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přišleháme tvaroh a citronovou kůru. Kůry stačí z poloviny nebo z jednoho citronu. Jak má kdo rád. Pak do těsta přidáme mouku a trochu mléka.
Z bílků ušelháme tuhý sníh, který opatrně po částech vpracujeme do těsta.
Těsto je tužší, ale tak to má být. Ani formu nemusíme vysypávat. Pečeme asi 45 minut.
Hotovou bábovku sypeme moučkovým cukrem.
Po přečtení receptu jsem se rozhodla bábovku udělat.Dala ji péct a při pečení jsem si přečetla příspěvky.A musím říct ,že po celou dobu pečení a pak vychladnutí bábovky jsem byla celá nesvá zda se bábovka povede.....A povedla se!!!Krásné " naskočila " a i po vychladnutí zůstala nadýchaná.Byla moc dobrá,a určitě ji zase někdy udělám.
Jarka
Tvarohová bábovka
Tuto bábovku dělám již léta. Je výborná, když jsem ji pekla synovi před léty na vojnu, tak mu vojáci říkali, že je to zatím nejlepší buchta, jakou tam kdo přinesl. Je to jakoby vše na čtvrtiny. 4 vejce, Hera, tvaroh, mléko nedávám, 6 lžic horké vody během šlehání žloutků, postupně přidávám vodu a cukr. . Mouku polohrubou 250 kg., také přidávám citr. kůru, cukr písek, ale pouze 12 - 15 dkg. 250 g je moc, je to pak příliš sladké. Do mouky prdop.,dávám pouze půl sáčku. Je fakt, že je buchta nižší, ale to mi nevadí, jak kdy se povede. Peču tak dlouho, až začne buchta jen velmi mírně růžovět. Pak rozpustím v mléce nebo dnes jsem měla zbytek smetany tabulku hořké čokolády a tak půl mléčné (většinou Orion) a přidám cca půl lžičky másla, naliji na buchtu a dám na noc do lednice. Tvaroh v buchtě zafunguje trošku jako mražený krém a je to vynikající.
andreastotkova
Komentář k receptu Babiččina tvarohová bábovka
Bábovku jsem pekla 3krát a jednou se mi zdrcla.Je třeba dát málo mléka aby těsto bylo hustší.Jinak je výborná ,pekla jsem jí dětem do školky a p. učitelky po mně chtěly okamžitě recept.Moc děkuji a konstatuji že je to jedna z mých nejoblíbenějších bábovek.
v šoku
No dámy nevím jak to pečete, mě z toho vyšla krásná, nadýchaná, vláčná bábovka která měla úspěch u celé rodiny. Právě jsem si našla recept, abych ji mohla upéct znova.
Nelly
Povedla se krásně, jen jsme ji pekli na 180 a téměř hodinu :-)