Recept na klasickou bábovku, kterou můžeme vylepšit tím, že do ní přidáme rozinky nebo kandované ovoce.
Hodnocení
3.3
/ 5 (1674x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
51x
Ingredience
Ostatní
Vejce2 ks
Máslo125 g
Kakao1-2 lžičky
Mléko200 ml
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Cukr moučka140 g
Vanilkový cukr2 balíčky
Polohrubá mouka300 g
Na ozdobu
Cukr moučka
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Strouhanka na vysypání
Postup přípravy
Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmícháme žloutky, šťávu a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu. Potom po lžících přidáme vlažné mléko a větší část mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě se zbylou moukou smíchanou s práškem do pečiva lehce vmícháme do těsta.
Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Těsto na bábovku rozdělíme na dva díly a do jedné části vmícháme kakao rozmíchané v trošce mléka. Kakaové a světlé těsto lijeme střídavě do sebe do připravené formy na bábovku. Babiččinu bábovku vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme asi 40 minut dorůžova.
Upečenou babiččinu bábovku necháme trochu vychladnout, vyklopíme a podle chuti ji buď pocukrujeme nebo ozdobíme polevou.
Bábovka je výborná, sice zabere více času než klasická olejová, ale je opravdu jemnější a vláčnější.
Miga
Re: Moje první bábovka v životě
Místo másla můžete použít i tuk - Hera.
Jirka
Re: Moje první bábovka v životě
Navíc si pamatuji, že babička nevysypávala strouhankou, ale moukou.
martin bikar
Komentář k receptu Babiččina bábovka
Dekuji za recept. babovka se delala easy a dopadla taky moc dobre.
marek
pohroma
Ja pecu docela dost a vetsinou od oka, trebas vanocku zvladam uz uplne vzdy nadejchanou vonavou, proste parada. Chlapy v praci v hasicarne mlaskaj. Babovky a jine buchty jsem pekl uz mockrat a je to vzdy sazka do loterie, Cihla nebo nadychana...
A tak jsem se rozhodl, ze tentokrate presne dodrzim recept Babicciny babovky. Jenze po te, co jsem uslehal krasdnou penu z masla a cukru jsem pridal citr.kuru a postupne mleko, jak recept kaze, vse vypadalo dobre ale kdyz jsem pridal skoro vse mleko byl konec, vse se srazilo a bylo! Bud smula nebo spatny postup. A co se tyka "stavy" jedna se o stavu z citronu? Nejspis. Ale recept je velmi pracovne narocny a zbycene slozity. Libi se mi postup Captaina Weidenhofa. Way to go Cap!
Marek