Čtvrtinu vína nalijeme do hrnce, přidáme med a přivedeme k varu. Vložíme koření a sejmeme z ohně. Necháme táhnout až do vychladnutí.
Po vychlazení vyjmeme koření, víno nalijeme zpět do láhve a protřepeme. Uzavřeme a necháme v chladu 2 týdny odležet.
Podáváme jako aperitiv.
1litr vody a 4nové koření,10kuliček pepře,1bobkový list se povaří 1/4hod .Potom se do povařeného láku dají 2 ks rozmrzlé ryby pangasia a nechá se 5min. povařit. vyndá se a nechá se vystydnout.Poté se nakrájí na kostičky. Na jemno se nastrouhá syrová střední mrkev,1/4 celeru syrového,kousek porku na jemno nakrájený.Vše se smíchá a přidá se ryba, osolí,opepří , trouchu citr.štávy,1lžíce majolky nebo jogurtu lechce se promíchá a namažeme s tím veku nebo uděláme jednohubky. Výborný,dietní