Z vody a masoxu si připravíme v menším hrnci vývar.
Kotlety podle potřeby vykostíme, omyjeme a osušíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a kotlety zprudka osmahneme, jen aby se pořádně zatáhly. Pak je vyjmeme, uložíme do tepla a na výpeku ji necháme zesklovatět. Cibuli vyndáme a na pánev vložíme opět kotlety. Podlijeme je vývarem a necháme pomalu dusit.
Když kotlety trochu změknou, přisypeme cibuli, opět podlijeme a pokračujeme v dušení. Na téměř měkké kotlety rozložíme plátky šunky, opět podlijeme a dusíme, dokud nezačne šunka lehce červenat. Pak je poklademe plátky sýru, podle potřeby podlijeme a už jen dusíme, dokud se sýr nerozteče (případně nezačne červenat - podle druhu sýra).
Hotové maso podáváme s bramborovou kaší a přeléváme výpekem.