Kukuřičné palice (lidově klasy) zabalené do listenů jsou oblíbenou, výživnou a lehce stravitelnou zeleninou. Sklizené v mléčné zralosti chutnají nejlépe. Rady k nákupu i zpracování.
Zelenina v podobě cukrové kukuřice se vyznačuje mnohým zpracováním - v hodnotnou obilovinu na kukuřičný škrob, pro přípravu hlavního zeleninového chodu, chuťovky či přílohy. I blizny z kukuřičných palic lze zpracovat, a to v čaj, který by do svého denního pitného režimu měli zařadit lidé trpící vysokým krevním tlakem. Výhodou je, že kukuřičné palice již seženeme na trhu téměř celoročně, v čerstvé i mražené podobě. Blizny na přípravu čaje lze koupit běžně v lékárnách.
I když kukuřičné palice pocházejí z Ameriky, v současnosti se pěstují a sklízí po celé Evropě, to znamená i na našem území. Stačí vyjet kousek za město a kolem cest pozorovat kukuřičná pole. Kukuřičné palice se sklízejí podle zralosti - od července do září, jiné až do listopadu. Sklizená zrna v mléčné zralosti chutnají nejlépe, přezrálé palice bývají tuhé a škrobnaté.
Zralé kukuřičné klasy mají mít plná zrna, která při natrhnutí nebo silným stisknutím vypouští mléčnou a krémově nažloutlou šťávu. Když kukuřice úspěšně projde tímto "testem", bude zralá a sladká.
Sklizenou kukuřici je možné uschovat jen na krátký čas, protože zrna rychle moučnatí, a to díky kukuřičnému cukru, který se časem přeměňuje na škrob. Navíc je náročná na skladování, při vyšších teplotách se rychle zapaří, při nízkých začne slizovatět.
Konzumovat a používat v kuchyni můžeme kukuřici čerstvou, zmrazenou, konzervovanou, ale také zpracovanou na kukuřičnou mouku, škrob nebo krupici (tzv. polentu). Tepelně upravujeme palice vcelku nebo jednotlivá zrna.
Klasy konzumujeme syrové a častěji vařené v osolené vodě. Můžeme je podusit na másle nebo během zahradní párty společně s masem či další zeleninou grilovat a sypat kořením, potírat marinádou.
Vařením, dušením i grilováním v troubě můžeme připravit i jednotlivá kukuřičná zrna, která pak použijeme do salátů, zeleninových příloh, polévek nebo masových směsí. Kukuřičnými zrny můžeme oživit i vařenou rýži nebo kuskus.
A protože nastává čas sklizně a cena klásku se bude pomalu snižovat, dopřejme si ji hojně. Konzumací doplníme zejména tiamin (vitamín B1), kterým posílíme nervový systém, zlepšíme mozkovou činnost a zvýšíme schopnost koncentrace. Kukuřice svým obsahem vitamínů pomáhá zlepšovat náladu, omlazuje buňky a podněcuje krvetvorbu. A v neposlední řadě působí na naše libido, potenci a schopnost orgasmu. Nezbývá než s chutí zařadit do svého jídelníčku právě v těchto dnech kukuřičné klásky - přírodní zdroj výživných látek mnohdy lépe pomůže než kdejaké léky.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena