Zdravý med

Zdravý med

Určitě každý z nás alespoň jednou ochutnal med. Ten pravý včelí med (od našich včelařů) je nejen vynikající potravinou, ale je také zdravý. Český med je kvalitní díky různorodému složení květeny v naší oblasti.

35506×

Definice medu

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami, případně i jiným hmyzem, sběrem a zahušťováním sladkých šťáv - především nektaru květů (med květový) a výměšků hmyzu (mšice, medovice) živícího se sáním mízy rostlin (med medovicový).

Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení (zdroj wikipedia).

Vznik medu

Včela medonosná do úlu na nožičkách (ve váčcích) přináší nasbírané suroviny na výrobu medu - nektar a medovici. Nektar je výměšek rostlinných žláz a rostlina jej používá jako lákadlo pro včely, které ji tak opylují. Medovice je cukernatá látka, která se vyskytuje na listech a jehličí stromů (parazitující mšice). V úlech pak včely sníží procento obsažené vody, svými enzymy přemění sacharózu na jednoduché cukry a výslednou surovinu obohatí o další enzymy. Poté včely med uloží v plástvích úlů, zakonzervují je víčky z vosku a nechají med "zrát". Teprve vyzrálý med včelaři stáčí z pláství.

Pro získání pouhých 100g medu musí včely sesbírat pyl asi z jednoho milionu květů a přibližně 150 tisíckrát vylétnout z úlu.

Med v naší kuchyni

Med sice dodává tělu "pouze" energii ve formě jednoduchých sacharidů, ale i tak je tělu velmi prospěšný. Med je lidovými léčiteli nazýván elixírem mládí a je považován za účinné afrodiziakum. Těhotné ženy by měly zkonzumovat alespoň 5kg medu během těhotenství a dodat tak plodu látky potřebné k vývoji. Batolatům i dětem bychom měly sladit stravu květovým včelím medem. Med nezpůsobuje průjem a nezpůsobuje zubní kaz u dětí. Naopak, med zdraví dětí velmi prospívá.

1 litr medu váží přibližně 1,25 kg . Medem lze nahradit cukr snad ve všech receptech, sladkost stejného množství medu je pouze 75% sladkosti cukru. Při pečení proto dáme medu asi o polovinu více než cukru a do těsta přidáme 1 lžičku jedlé sody, která neutralizuje kvasy a také nám zkypří těsto. Při pečení medového těsta musíme počítat se zvýšením teploty pečení asi o 10 - 15°C. Med místo cukru činí pečivo chutnější, vláčnější a také uchová pečivo déle čerstvé.

Med pomáhá i uzdravuje

Med je pro naše tělo velice cenným lékem. Med je doporučován jako velmi účinný lék na všechny druhy nemocí a to bez jakýchkoli vedlejších účinků. Med patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika, protože dokáže zničit bakterie a nejrůznější mikroorganismy. Med můžeme konzumovat samostatně, přidaný do nápojů nebo smíchaný třeba se skořicí.

Nejznámější je požívání medu smíchaného s citronovou šťávou (v teplém mléce nebo čaji), také smíchaný s cibulí či česnekem, na bolení v krku a záněty horních cest dýchacích. Med také pomáhá při potížích se žaludkem, upravuje trávení a pomáhá při plynatosti nebo při zácpě. Med se skořicí pomáhá na nemoci srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách, chrání před infarktem nebo působí na infekce močového měchýře. Med zlepšuje i spánek, mírní nervovou vyčerpanost a léčí nespavost, stačí lžička medu před spaním. Med má antiseptické účinky; používá se nejen na pupínky na pleti a na kožní infekce, ale také na hojení ran a popálenin. Med můžeme užívat místo sody na pálení žáhy nebo jako pomocný lék proti artritidě. Med je účinnou látkou při léčení otrav, třeba houbami. Ačkoli je med sladký, neškodí ani diabetikům 1 lžička denně. Med povzbuzuje mozek, ale působí i jako slabé sedativum. A med také působí proti zápachu z úst.

Sladíte medem - českým medem? Jaké jsou vaše zkušenosti s medem? Máte nějaký osvědčený recept na kurýrování medem? Podělte se s námi o vaše rady, tipy a názory.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena