Základní recept na chlebový dort

Základní recept na chlebový dort

Příprava chlebových dortů je dnes v některých domácnostech velice oblíbená. Přispívá k tomu nejen široký výběr mnoha druhů chleba.

30000×

Výběr druhů chleba - od světlých po tmavé, od kulatých po hranaté, ale také to, že jsou dostupné i domácí pekárny pro samotnou přípravu chleba - přispívá k oblíbenosti dortových chlebů.

Složitější už pak může být pouze to, jaké je vhodné těsto pro dobrý domácí chléb, jaké suroviny jsou třeba pro jeho přípravu, jak postupovat při jeho pečení, atd. Domácí chléb na přípravu dortů můžeme péct i předem před oslavou, je totiž možné ho zamrazit a uchovat pro danou příležitost. Pak je ale vhodné chleba před zmrazením rozkrájet na jednotlivé pláty, aby bylo následné rozmrazovaní rychlejší. Každý plát navíc prokládáme průhlednou fólií, jdou při rozmrazování snadněji rozdělit. Do mrazniček takto připravený chléb celý balíme do fólie nebo do alobalu.

Domácí chléb - základní recept

Pro přípravu domácího chleba je vhodné mít kulatou formu (například o průměru 22 cm). Je možné použít i dvě menší formy ve tvaru srdce - ty jsou vhodné třeba pro přípravu pohoštění dětským oslavencům. Doba přípravy základního těsta se pohybuje kolem 30 minut, je však nutné nechat těsto odležet (asi 70 minut). Pečení se může lišit podle druhu a výkonu trouby, jeho doba by se ale měla pohybovat od 30 - 45 minut.

Suroviny

Na domácí chléb je vhodná pšeničná mouka (hladká nebo polohrubá) a trocha mouky na hnětení (na pomoučení rukou, pracovního stolu). Dále je nutné kvalitní a čerstvé droždí, mléko nebo voda, cukr, olej do těsta a na vymazání formy a sůl.

Postup

Postup samotné přípravy těsta může ovlivnit výsledný produkt - tedy dobrý a kvalitní chléb, ze kterého následně budeme připravovat chlebový dort.

  1. Připravit mouku do mísy, do jamky ve středu rozdrobit droždí.
  2. Mírně si zahřát mléko nebo vodu, trochou přelít droždí a zamíchat. Posypat cukrem, lžící mouky a přikrýt mísu na několik minut, nechat odpočívat.
  3. Přidat zbytek tekutiny, sůl a vše dobře a důkladně propracovat. Hotové a přikryté těsto opět nechat 45 minut kynout na teplém místě.
  4. Předehřát si troubu na 250 °C. Kulatou formu nebo dvě menší srdcové vytřít tukem.
  5. Po vykynutí těsto ještě jednou propracovat a pak vytvarovat do kulatého nebo do srdcového tvaru - pecnu. Vložit do formy a nechat znovu 15 minut kynout.
  6. Vložit formu do trouby (na druhou polohu zdola, nenechávat ji zcela dole) a péct asi 15 minut. Pak teplotu trouby snížit na 200 °C a péct chléb dalších 15 - 30 minut.

Chléb po upečení

Čerstvě upečený chléb bychom měli přikrýt utěrkou a nechat zvolna vychladnout. Chleba tak zůstane měkký a vláčný. Při přípravě dortu porcujeme chléb dlouhým pilkovým nožem. Spodní plát pokládáme přímo na talíř, potíráme krémem a přikládáme další plát. Po navrstvení celý dort i jeho okraje potřeme krémem a podle fantazie zdobíme. Před podáváním uložíme do chladu zdobený chlebový dort přikrytý průhlednou fólií.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena