Využití rostlin 3.díl

Využití rostlin 3.díl

Mnoho rostlin, které rostou kolem nás, známe ze školní výuky botaniky, ale někteří je známe také z pečlivého pozorování. Pokud využijeme také rady zkušenějších, vyčkáme na správnou dobu sběru jednotlivých částí rostlin, pak můžeme očekávat dobrý výsledek jejich dalšího zpracování.

11060×

Sběr rostlin

Pokud budeme pro uchování sušit květy nebo listy rostlin, musíme pamatovat na to, že by měly být co nejméně poškozeny v době sběru. Každé poškození snižuje jejich kvalitu a účinek. Proto sběr provádíme pečlivě, sbíráme jen zdravé listy, květy a plody. Zažloutlé, oschlé nebo pokryté plísněmi nesbíráme. Silnější stonky je lepší stříhat než pracně trhat. Používáme rukavice, zabráníme tak i potřísnění rukou rostlinnými šťávami (smetanka lékařská) nebo popálení žahavými ostny rostlin (kopřiva dvoudomá). Sběr provádíme do košíčků nebo do papírových sáčků. Dbáme na to, aby nedošlo k zapaření sbíraných částí rostlin. V neprodyšných obalech se zvyšuje vlhkost, roste tak nebezpečí zapaření.

Doba sběru

Doba sběru musí odpovídat období, kdy je sbíraná část rostlin nejkvalitnější.
  • Květy sbíráme na počátku rozkvétání, před plným rozvitím. Za plného květu již nemají tolik účinných látek a většinou se rychle rozpadají a ztrácejí barvu. Po usušení pak nemají dobrou jakost ani vzhled.
  • Listy jsou pro sběr jednodušší a doba jejich sběru je delší.
  • Nať rostlin sbíráme v období květu (např. u máty peprné).
  • Plody sbíráme pokaždé až po dozrání. Může se stát, že před dozráním nastane i doba mrazů, proto je vhodné sběr uspíšit, např. u šípků. U trnky se naopak přemrznutí doporučuje.
  • Kořeny a oddenky neobsahují dost účinných látek a jsou malé, proto je jejich sběr méně častý. Pokud však tyto sbíráme, pak u dvouletých nebo tříletých rostlin, ne však starších.
Než začneme sbírat, musíme si uvědomit, že rostliny nerostou jen pro náš stůl. Nesmíme je proto při sběru ničit, ale sbírat tak, aby mohly dále růst.

Rady pro sušení

Využití rostlin, které jsme si nasbíraly, je široké. Nejvhodnější je využít je okamžitě, čerstvé. Získáme tak nejvíce potřebných látek. Zároveň ale víme, že tento způsob není vždy možný. Je nutné listy, květy, plody uchovat. Pak je musíme uložit v suchu, nejlépe na jednom místě při 10-15 °C. Každá manipulace a přendávání rostlin je nově poškodí, zvyšuje jejich drobení. Prostory, kde sušíme, by měly být čisté a temné - sluneční paprsky by zbavily rostliny barvy a snížily jejich kvalitu. Pro hodně bylinek je právě temno podmínkou. Je také vhodné si části rostlin označit, včetně doby sběru. Po zaschnutí je těžko rozeznáme a po uplynutí dlouhé doby ztrácí sušené rostliny požadovaný účinek.

V čem uchovávat

Sušené rostliny uchováváme nejlépe v uzavíratelných nádobách, sklenicích či plechovkách. Pokud jde o větší množství, pak v papírových pytlích. Výrazně aromatické byliny uzavíráme těsněji. Plátěné obaly jsou nevhodné, protože nezabrání vnikání prachu. Nevýhodné jsou také igelitové obaly pro svou neprodyšnost a nebezpečí zvlhnutí - byliny pak plesniví. V každém případě je vhodné byliny občas kontrolovat. Nasbírané a usušené rostliny by neměly zůstat delší dobu bez zpracování, a proto jich sbíráme jen přiměřené množství.

Na závěr

Zima bude pomalu u konce, přestože se tentokrát neukázala ve své pravé podobě. S přicházejícími dny se stále více objevuje slunce, které svými paprsky láká k rozkvětu typické jarní květiny. Na našich zahrádkách a na zelených loukách pomalu rozkvétají již v těchto dnech bílé sněženky, brzy se objeví žluté květy petrklíčů. Přichází čas, kdy se znovu začneme zabývat sběrem a sušením rostlin. Dbejme tedy také dodržování zásad správného sběru, neničme okolní přírodu chamtivým a přehnaným trháním všeho zeleného. Má-li nás zelená rostlina léčit, musí mít také možnost růst!
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena