Vybíráme nádobí - keramika, titan nebo nerez?

Vybíráme nádobí - keramika, titan nebo nerez?

Nejste si jisti, zda potřebujete k vaření celou sadu nádobí? Váháte mezi koupí keramiky a titanu? Nebo je lepší nerez? Malý průvodce nákupem.

8577×

U nádobí vždy volíme kvalitu

Při pořizování nádobí, ve kterém vaříme, vždy upřednosťnujeme kvalitu nad kvantitou. Před koupí si dobře uvědomíme, jak často vaříme, pro kolik lidí, vezmeme v úvahu styl naší kuchyně a také styl vaření. Jiné nádobí bude potřebovat rodina se čtyřmi dětmi a typicky českým stylem vaření, oproti tomu mladý pár, který se v kuchyni vyskytuje jednou týdně při přípravě sushi. V úvahu vezmeme také fakt, na čem vaříme - na plynu, klasickém elektrickém sporáku, sporáku se sklokeramickou deskou nebo indukčním vařiči.

Sady hrnců, kastrolů a pánviček

Sady hrnců a kastrolů mívají sedm až jedenáct položek, zahrnující hrnec, kastroly, rendlíky, pánve a poklice. Tohle je základ, který mnohým bohatě postačí. Volit můzeme mezi druhy materiálů, úchytek a doplnit svou výbavu třeba o pánve přímo určené na přípravu lívanců, palačinek, WOK pánev a tlakový hrnec, který nám zkrátí dobu vaření. Hodit se může také steaková pánev s vroubkovaným povrchem, zapékací mísy, pekáč a nejrůznější formy na pečení.

Nádobí na plotně - od smaltu po sklo

Smaltované nádobí

Nejlevnější a povrchově nejzranitelnější nádobí. Oprýskaný smalt škodí jídlu, proto je doporučována výměna po dvou letech. Smaltované nádobí se hodí spíše na rychlé vaření a ohřívání již hotových pokrmů.

Nerezové nádobí

Nádobí z nerezu vydrží tvrdší zacházení, je zdravotně nezávadné a objevuje se také ve variantě s antiadhezním povrchem, který zabraňuje připalování pokrmů. Při vaření v nerezu pamatujeme na to, že sůl je vhodné přidávat až do vroucího pokrmu, ne na začátku vaření. Sůl se rychle rozpustí a nepůsobí nepříznivě na nerezový povrch. Hodí se k delší přípravě jídel (dušení). Ale pozor, není vhodné na indukční sporák!

Litinové nádobí

Litinové nádobí je dnes v moderní kuchyni spíše odsunuto na druhou kolej, ovšem jeho prověřenost generacemi se mu nedá upřít, navíc se v něm dodnes skvěle vaří. Je robustní, nepoškrábatelné a bez umělého povrchu (povlaku), jednoduše čistá litina, takže mu neublíží ani neohleduplné zacházení a nehrozí poškození kovovým náčiním. Výrobce litinového nádobí většinou poskytuje dlouholetou záruku.

Titanové nádobí

Nádobí z titanu má nepřilnavý povrch, umožňuje vaření bez použití tuků, přitom se nepřipaluje. Při přípravě pokrmů nádobu nejdříve zahřejeme, na dno stříkneme trochu vody a až v tuto chvíli vkládáme suroviny.

Keramické nádobí

Keramiku nejlépe reprezentuje tzv. římský hrnec, v němž se pokrmy připravují rovnoměrně a nepřipalují se. Hodí se na zapékání a na přípravu velkých kusů masa (pečínky, žebra apod.).

Porcelánové nádobí

Tento druh nádobí má vícero využítí. Nejenže se skvěle hodí k pečení a zapékání ve všech troubách včetně mikrovlnné, ale je oblíbené také při servírování a skladování potravin.

Skleněné nádobí

I sklo má při vaření svou roli, přestože bývá pouhým doplňkem. Speciální skleněné mísy i s víkem jsou vhodné na zapékání. Ale pozor na prudké tepelné změny, sklo špatně vede teplo a může popraskat.

Silikonové nádobí

Silikonové nádobí začíná být oblíbenou součástí každé kuchyně. Využití nachází zejména u růžných forem na pečení - od bábovky až po muffiny.

Foto: Sxc.hu

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz