Jedlé kaštany jsou oblíbenou pochoutkou zejména v podobě pečených kaštanů vonících na podzimních trzích a adventních slavnostech. Jejich úžasnou vůni známe všichni.
Jsou nejen chutné, ale také zdravé. Dá se z nich připravit spousta pochoutek, ať už slaných, sladkých nebo dokonce nápojů. Co vše se z nich dá připravit? Jak působí na lidské zdraví?
Jedlé kaštany jsou zdravé. To věděl asi málokdo z vás. Neobsahují žádné fruktózy ani glukózu, proto jsou vhodné i pro diabetiky. Mohou je jíst i lidé, kteří mají bezlepkovou dietu, zejména se z nich vyrábí kaštanová mouka. V rámci zdraví stojí za zmínku vynikající účinky na žaludek, žíly, mozek, srdce a dokonce i revma. Mají minimální obsah tuků, ale zato dost velké množství škrobu. Jsou zásobárnou minerálních látek - zejména sodíku, hořčíku, vápníku, železa, draslíku, fosforu a chloru. Z vitamínů jsou zastoupeny značným množstvím vitamínu C, dále pak vitamínem E, karotenem, vitamíny B1, B2 a B6.
Můžeme si je sice připravit doma. Pečené na plechu, nutné je kaštany před pečením seshora naříznout do kříže. Nejlépe nám však budou chutnat připravené od někoho jiného. Dnes už je pečené seženeme v Čechách jen ve větších městech, na stáncích, a to na podzim a v zimě. Jejich libá vůně doladí nádherně vánoční adventní atmosféru trhů, přitom nám ten úžasně vonící pytlík horkých kaštanů krásně zahřeje zmrzlé ruce.
Při domácí přípravě pečení v troubě dáváme pozor, kaštany nesmí zčernat a měly by si zachovat svojí typickou, tmavohnědou barvu. Pokud zčernají, jejich slupka ztvrdne, a už je neoloupeme. Je potřeba dbát na jejich uskladnění. Neměli bychom je doma skladovat dlouho. Kaštany velmi rychle podléhají zkáze. To co bychom měli vědět je, že jsou velmi kalorické, takže pozor na jejich konzumaci, pokud se snažíme zhubnout. Teprve tepelně upravené jsou vhodné k dalšímu kuchyňskému zpracování a následné konzumaci. Syrové plody kaštanů jsou nepříjemně trpké.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena