Uskladnění mouky

Uskladnění mouky

Mouka je surovina, která je velice potřebná k přípravě nejrůznějších pokrmů, ale i sladkého nebo slaného pečiva. Její vlastnosti mohou výrazně ovlivnit konečné vlastnosti výrobku.

18987×

Záleží tedy na tom, jak o mouku pečujeme, jak ji skladujeme, nebo jak ji připravujeme před samotným použitím.

Velké zásoby mouky a její uskladnění

V restauracích nebo ve větších stravovacích zařízeních je nutné dodržovat správná pravidla pro uskladňování mouky. Předejde se tak nepříjemným situacím, kdy je mouka znehodnocena a nevhodná pro další použití.

  • Mouka snadno přijímá cizí pachy. Právě proto musí být uskladněna ve vzdušných spížích, skladištích či dobře větraných a vzdušných prostorách v domácnosti. Velké pytle ani malé kilové sáčky mouky nesmějí nikdy stát přímo na podlaze, případně pouze na dřevěném roštu a nesmí se opírat přímo o zeď. Mouka se musí čas od času prosívat a větrat - pokud je jí uskladněno větší množství a nestačí se spotřebovat.
  • Jestliže je mouka skladována ve vlhku, zatuchne a má pak nepříjemný, hnilobný pach. Nevhodným uskladněním v teple mouka žlukne. Je hořká, páchne a tento pach neztratí ani pečením.
  • Pokud mouku nevětráme a nepřesíváme, usnadníme tak líhnutí moučných červů i molů. Odstraníme je jen častým provětráním a přesíváním zásob. Mouku máme prohlížet každé tři týdny, protože to je doba, kterou moučný mol potřebuje k svému vývinu.
  • Mouka stárne, vysychá a ztrácí na pečivosti. Proto starší mouku mícháme s moukou čerstvou. Zcela čerstvá mouka je vlhčí a při pečení působí "brouskovitost" pečiva. Pomáháme si dobrým provzdušněním i prosíváním mouky před zaděláváním.

Uskladnění mouky v domácnostech

Také v domácnostech nebo v menších stravovacích zařízeních je vhodné mouku ukládat na příslušná místa, dbát o její kvalitu i po uskladnění a vyhýbat se předem všem nežádoucím efektům při jejím použití.

  • Na venkově se ukládala v dřívějších dobách v dřevěných truhlách, které byly dobře utěsněné, aby byla mouka chráněna před škůdci. K truhlám ale musel být zespodu přístup vzduchu. Malé zásoby se ukládaly v plátěných sáčcích, také v suchu a chladu.
  • Také v dnešních domácnostech by bylo vhodné mouku uskladňovat v plátěných sáčcích, ale přistupuje se k jejímu ponechání v papírovém pytlíku. Ten se ale často také protrhne a mouka pak buď navlhne, snadněji ji napadnou škůdci nebo se jednoduše vyplýtvá.

Na trhu je dnes k dostání spousta plastových obalů různých tvarů a velikostí a jsou určeny právě pro uskladnění mouky. Jsou pevné, dobře uzavíratelné a většinou průhledné, takže je vidět každá nežádoucí příměs v nich. V domácnostech by tak neměly chybět. Jednak se lépe skladují v regálech malých spíží, jednak jsou lehce omyvatelné. Pokud je obsah spotřebován, lze tak nádoby lépe udržovat v čistotě.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena