Záleží tedy na tom, jak o mouku pečujeme, jak ji skladujeme, nebo jak ji připravujeme před samotným použitím.
Velké zásoby mouky a její uskladnění
V restauracích nebo ve větších stravovacích zařízeních je nutné dodržovat správná pravidla pro uskladňování mouky. Předejde se tak nepříjemným situacím, kdy je mouka znehodnocena a nevhodná pro další použití.
- Mouka snadno přijímá cizí pachy. Právě proto musí být uskladněna ve vzdušných spížích, skladištích či dobře větraných a vzdušných prostorách v domácnosti. Velké pytle ani malé kilové sáčky mouky nesmějí nikdy stát přímo na podlaze, případně pouze na dřevěném roštu a nesmí se opírat přímo o zeď. Mouka se musí čas od času prosívat a větrat - pokud je jí uskladněno větší množství a nestačí se spotřebovat.
- Jestliže je mouka skladována ve vlhku, zatuchne a má pak nepříjemný, hnilobný pach. Nevhodným uskladněním v teple mouka žlukne. Je hořká, páchne a tento pach neztratí ani pečením.
- Pokud mouku nevětráme a nepřesíváme, usnadníme tak líhnutí moučných červů i molů. Odstraníme je jen častým provětráním a přesíváním zásob. Mouku máme prohlížet každé tři týdny, protože to je doba, kterou moučný mol potřebuje k svému vývinu.
- Mouka stárne, vysychá a ztrácí na pečivosti. Proto starší mouku mícháme s moukou čerstvou. Zcela čerstvá mouka je vlhčí a při pečení působí "brouskovitost" pečiva. Pomáháme si dobrým provzdušněním i prosíváním mouky před zaděláváním.
Uskladnění mouky v domácnostech
Také v domácnostech nebo v menších stravovacích zařízeních je vhodné mouku ukládat na příslušná místa, dbát o její kvalitu i po uskladnění a vyhýbat se předem všem nežádoucím efektům při jejím použití.
- Na venkově se ukládala v dřívějších dobách v dřevěných truhlách, které byly dobře utěsněné, aby byla mouka chráněna před škůdci. K truhlám ale musel být zespodu přístup vzduchu. Malé zásoby se ukládaly v plátěných sáčcích, také v suchu a chladu.
- Také v dnešních domácnostech by bylo vhodné mouku uskladňovat v plátěných sáčcích, ale přistupuje se k jejímu ponechání v papírovém pytlíku. Ten se ale často také protrhne a mouka pak buď navlhne, snadněji ji napadnou škůdci nebo se jednoduše vyplýtvá.
Na trhu je dnes k dostání spousta plastových obalů různých tvarů a velikostí a jsou určeny právě pro uskladnění mouky. Jsou pevné, dobře uzavíratelné a většinou průhledné, takže je vidět každá nežádoucí příměs v nich. V domácnostech by tak neměly chybět. Jednak se lépe skladují v regálech malých spíží, jednak jsou lehce omyvatelné. Pokud je obsah spotřebován, lze tak nádoby lépe udržovat v čistotě.
Foto: Profimedia