Vzhled a podávání pokrmů podporuje chu� k jídlu. Jíme-li s chutí, využijeme pro své tělo nejlépe všechny potřebné látky, ze kterých je složena naše strava. V příjemném prostředí si také lépe a dokonaleji odpočineme. Pamatujeme si je dobře?
Proto je třeba, abychom úpravě stolu věnovali takovou péči, jakou věnujeme úpravě pokrmů, a podávali pěkně upravená jídla na dobře upraveném stole.
Upravený stůl je stůl účelně, prostě a čistě prostřený, kde je vše přehledné a uspořádané tak, abychom mohli jíst v klidu, bez zbytečného odbíhání. Při stolování nejde o výstavu skla, porcelánu a stříbra! Naopak. Na stole má být jen to, co je k jídlu naprosto nutné, abychom stůl zbytečně nepřeplňovali. Každý pokrm, i rychlá snídaně nebo jednoduchá večeře, mohou a mají být vkusně a upraveně podávány.
V kuchařských knihách je mnoho předpisů a zvyklostí, ale také jich mnoho může odradit ženu či muže, kteří musí v dnešní době hodně hospodařit s časem. Pokud se však oprostíme od zbytečných společenských předpisů, dostaneme se k základu dobré úpravy stolu. Poznáme, že správná úprava jídelního stolu záleží pouze na splnění několika požadavků, které nám dává správná životospráva. A když si uvědomíme všechna "proč", zapamatujeme si i pravidla správného stolování.
A jak je to s mladým člověkem, který se všem základům teprve učí? Který z velké nabídky pravidel, zvyklostí a společenských předpisů má v hlavě někdy jen zmatek? Který popadne do rukou jídlo, které leží na stole a ve spěchu ani nevidí, že u stolu není sám? Po mladém člověku nikdo nebude žádat, aby znal pravidla všechna, těžko je však někdy zvládne, bude-li ke všemu přistupovat po svém a originálně a nebude vnímat ponaučení, které se skrývá v chování ostatních. Chce-li být někdo skutečně originální, pak musí velmi dobře znát pravidla, která chce porušovat.
Mají-li se děti co nejdříve a správně naučit jíst, je nejlépe, sedí-li u stolu s dospělými. Dáme jim jen menší příbory a talíře a pod ně podložku. Sedadlo vyvýšíme dětem tak, aby seděly ve správné výši. Pro ty nejmenší je na trhu k dostání výběr dětských sedaček, které jsou ke stolům již přizpůsobeny. Velmi často děti jedí samy, a proto jim prostřeme se stejnou pečlivostí jako dospělým. Jen tak se děti naučí chovat správně u stolu.
"Požitek ze stolování nezná žádné extáze, nadšení či unášení se. Tento nedostatek intenzity však plně nahrazuje jeho trvanlivost. Kromě toho má zvláštní výsadu, že nás připraví na ostatní druhy požitků a dokonce nás dokáže utěšit po jejich ztrátě." Říká klasik umění gastronomie Brillat-Savarin.
Příště si povíme o správném prostírání. Dodržujete doma zásady stolování i ve všední dny?
Foto: Profimedia.cz
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena