Sklízíme a zavařujeme švestky: Na povidla i na koláč

Sklízíme a zavařujeme švestky: Na povidla i na koláč

Začátkem školního roku se zahrady zbarvují do modra. Je čas dozrávání švestek, trnek, duranců, jak se jim jinak krajově říká. Sazenice švestky k nám přišly z Francie za vlády Karla IV. a na jeho počest se jim na Moravě říká kadlátky.

18538×

Švestka je plodem slivoně a řádí se mezi peckovice. Slivoň má tři poddruhy - blumu (velké sytě modré plody), mirabelku (menší, většinou žluté kulaté plody) a slívu (modrofialové pevné plody).

Švestky a naše zdraví

Švestky jsou bohatou zásobárnou vitaminů skupiny B, důležitých pro krvetvorbu a nezbytných pro látkovou přeměnu v těle a pro zdraví vlasů a nehtů. Dále obsahují vitamín E, který chrání buňky lidského těla před poškozením a je prevencí kardiovaskulárních chorob a pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi. Švestky ale obsahují i celou řadu minerálů; draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a zinek. Švestky jsou přírodním projímadlem, zabraňují ukládání podkožních zásob tuku a tak pomáhají při hubnutí.

Švestky v naší kuchyni

Švestky nacházejí v naší kuchyni široké uplatnění. Nejčastěji je konzumujeme syrové nebo je využíváme jako náplň do buchet či koláčů, ale hlavně švestkových knedlíků. Švestky se díky pektinu a vysokému obsahu cukru velice dobře zpracovávají do džemů, kompotů nebo tradičních švestkových povidel, které jsou hlavní náplní Honzíkových buchet. Švestky se také velice často suší a sušené dále zpracovávají do omáček na zvěřinu nebo na štědrovečerního kapra. Vypeckované švestky také můžeme velice dobře mrazit. Nejčastěji se však ze švestek destilací vyrábí slivovice.

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

Sezóna švestek je v plném proudu. Že ze švestek nemusíme péci jen obligátní koláč, se dozvíte v našem článku.

Švestky

Švestkovo-jablečný džem

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky (500g čisté váhy) a zakapeme citronovou šťávou proti zhnědnutí. Švestky omyjeme, vypeckujeme (600g čisté váhy) a rozmixujeme. Ovoce v hrnci smícháme, přidáme želírovací cukr 2:1, 3 ks celé skořice, 3 - 5 lžic rumu a promícháme.

Směs za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a 5 minut provaříme. Švestkovo-jablečný džem ještě horký plníme do čistých nahřátých skleniček (4 - 5 skleniček od výživy), ihned zavíčkujeme a zabalené do deky necháme do druhého dne pozvolna vychladnout.

Švestková omáčka - Klevera

Švestky očistíme, vypeckujeme (500g) a dáme do hrnečku. Přidáme 4 lžíce povidel, 1 lžičku citronové kůry, 60g cukru krupice a zalijeme vodou (popřípadě mlékem, 700ml) a vaříme 15 minut.

V trošce vody rozmícháme lžíci solamylu, zavaříme do omáčky a asi 3 - 5 minut provaříme. Omáčku podle chuti přisladíme. Švestkovou omáčku podáváme nejčastěji ke zvěřině, ale výborně doplní i sladké knedlíky nebo ovocné nákypy.

Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková

Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.

Vrhněte

Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem

Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.

Recept

Foto: Pixmac.cz

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz