Každý z nás už určitě ochutnal fíky, datle či avokádo. Nyní si můžeme dopřát i jiné a méně známé druhy exotického ovoce, které jsou běžně k dostání.
Longan má svůj původ ve Vietnamu, v městečku Long-An. Plod velikosti třešně má asi 3 cm v průměru. Oranžová, žlutošedá až načervenalá slupka skrývá bělavou šťavnatou dužinu a černou pecku velikosti fazole. Ke konzumaci se ovoce mezi palcem a ukazováčkem stlačí a slupka se tak krásně rozevře. Konzumuje se jen sladká dužina bez pecky (podobně jako u litchi). Sušený longan se hojně využívá v asijské kuchyni.
Mangostan nebo také ovoce bohů pochází z Indonésie, ze Sundských ostrovů. Kulaté plody mají červenohnědou až fialovou barvu velikosti 6 - 8 cm. Zralé plody jsou lahodné, velmi sladké a svou chutí připomínají ananas či broskve. Ovoce se konzumuje bez hrubé slupky, ta se po obvodu uprostřed nařízne a rozpůlí. Vykoukne na nás bílá, šťavnatá, sladkokyselá dužina, rozdělená většinou do osmi dílků. Jadérka v dužině nejsou jedlá. Ovoce je výborné do koktejlů nebo ovocných džusů. Mangostan v hojné míře obsahuje vitamín C.
Maracuja (Mučenka jedlá) pochází z Brazílie. Kulaté plody jsou velké 10 cm, tvarem připomínají golfový míček. Pod silnou tuhou slupkou modré až purpurové barvy se nachází dutina obklopená bílou dužinou. Konzumuje se sklovitá dřeň oranžové barvy i s jadérky, kterou můžeme vydlabat lžičkou nebo jen vysát. V chuti můžeme toto ovoce přirovnat k meruňkám. Ovoce se konzumuje čerstvé, přidává se do salátů či dezertů, jako ozdoba míchaných nápojů či zmrzlinových pohárů a bývá hlavní ingrediencí tropických džusů. Maracuja obsahuje vitaminy A, B, C.
Rambutan, kterému můžeme také říkat Vlasatý Cherry, pochází z Jihovýchodní Asie, z Malajsie. Kulaté, oranžové až červené plody velké 3 - 5 cm, tvarem připomínající vlašský ořech, mají po celém obvodu měkké ostny. Pod pevnou slupkou je bílá šťavnatá sladkokyselá dužina a tvrdá nejedlá hnědá pecka podobná mandli. Čerstvé ovoce se dá lehce loupat a vypeckovat (podobně jako litchi). Ovoce se pro svou aromatickou chuť přidává do ovocných salátů. Rambutan obsahuje vitamín C.
Sapodilla pochází z Yucatanu a z blízké části Jižního Mexika. Nažloutlé až hnědé plody veliké 7 - 10 cm mají oválný nebo kuželovitý tvar. Pod pevnou nejedlou slupkou najdeme šťavnatou žlutooranžovou dužinu, která nám chutí může připomínat sladkou karamelovou hrušku. Dužina obsahuje asi 10 větších hnědých až černých nejedlých semen, jejich požití způsobí zvracení a velkou bolest břicha. Ovoce se konzumuje čerstvé, nejlépe chlazené, po rozkrojení se dužina vyjí třeba lžící, po oloupání a bez jader se také používá k výrobě dezertních omáček. Sapodilla obsahuje vitamin C.
Přečtěte si i článek Exotické ovoce na vánočním stole a počkejte si na článek, který vám přinese dalších pár druhů exotického ovoce a zeleniny.
Foto: Photos.com
Autor:Michy