Jeden z méně známějších druhů listové zeleniny, který ovšem rozhodně patří jak do našich zahrádek, kuchyní, tak hlavně na náš stůl.
Saturejka zahradní - Satureja hortensis - kuchyňská bylinka používaná již v 1.století ve středomořských kuchyních patří mezi oblíbenou bylinku zejména na Balkáně, Francii a Itálii. Římané ji používali na ochucování omáček a při výrobě octů. Byla též vyhledávaným afrodisiakem. Od 9.století si našla své místo i ve staročeské kuchyni a tvoří jednu ze složek provensálského koření.
Saturejka je staré, dávno používané koření. Český botanický název je saturejka zahradní, lidově se jí říká satorka, bíbr nebo šubra. Patří s řadou dalších voňavých bylin do velké čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Pochází z oblasti kolem Černého moře, východního Středomoří a jižní Evropy. Vytrvalý druh saturejky (saturejka horská) je dosud součástí stále zelených porostů macchií, používá se rovněž jako koření. U nás se pěstuje saturejka zahradní i saturejka horská. Je to až 30 cm vysoká jednoletá bylina, žláznatě pýřivá, s drobnými, čárkovitě kopinatými lístky a s droboučkými bělavými a lila narůžovělými kvítky.
Saturejka je teplomilná rostlina, kterou lze pěstovat i u nás. V zimě ji ukládáme do skleníků, jinak je celkem nenáročnou bylinkou. Můžeme ji pěstovat také v nádobě, protože má dobrou tvarovací schopnost. Při pěstování je důležité teplo a světlo, nevadí jí sucho. Sklízíme ji v době květu.
Saturejka není jen kořením, ale zároveň i léčivou bylinkou. Na žaludeční problémy je nejlepší čaj z listů, který odstraňuje poruchy zažívání a ztrátu chuti k jídlu. Na bolesti v krku se používá odvar, protože má antiseptické účinky. Saturejka má i mírné močopudné účinky a používá se také proti nadýmání. Nezanedbatelnou funkci má i při snižování krevního tlaku a pro lidi s mastnou pletí, kterou čistí.
Saturejka se používá jak čerstvá, tak sušená. Má příjemnou a voňavou chuť. Saturejka svým aroma může nahradit pepř. Svojí výraznou pepřovou chutí se hodí zejména k masitým pokrmům a do nádivek. Také milovníci pokrmů z ryb ocení její chuť. Kdo miluje masové špízy, neměl by saturejku opominout. Skvělá je i ve sterilovaných okurkách, zelí či houbách. Čerstvé lístky jsou výborné do nejrůznější salátů - italských nebo francouzských, polévek a luštěninových jídel. Sušenou přidáváme do smetanových omáček, vaječných pokrmů, na maso i k houbám. Pro výrazné aroma používáme saturejku střídmě.
5 ks rajčata, 2 ks papriky, 1 svazeček cibulky s natí, 1 ks hlávkový salát, 1 lžíce oleje, mořská sůl, 2 lžíce saturejky
Rajčata, papriky, cibulku i hlávkový salát omyjeme, okapeme a pokrájíme. Posypeme nasekanou saturejkou, osolíme mírně mořskou solí a omastíme olejem. Závěrem snad malé zajímavosti: na odpuzení hmyzu lze použít kvetoucí nať saturejky. V šatní skříni proti molům zase pomůžou ze saturejky vyrobené voňavé pytlíčky.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena