Rýmovník je vám jistě znám, krásně voní, hezky vypadá, je nenáročný, a kromě toho všeho je především léčivý. Dokáže výrazně ulevit od rýmy a nachlazení. Poměrně snadno si jej můžete pěstovat doma a mít tak čerstvé listy rýmovníku k dispozici kdykoliv to bude potřeba. Jeho silná vůně připomínající směs meduňky, máty a mentolu je nanejvýš příjemná, jemná a uklidňující.
Rýmovník je nanejvýš přínosná, a přitom nenápadná rostlinka milující teplo. Znát ji můžete také pod názvem mexický eukalyptus, kubánské oregano nebo také teplomilný rarášek. Pochází z Austrálie, odkud se rozšířila dál do světa. Dá se využít pro ulevující léčivou tinkturu, jako sirup proti projevům nachlazení i jako koření do kuchyně. V neposlední řadě můžete rýmovník pěstovat i jako okrasnou pokojovou rostlinu.
Rýmovník pomůže nejen od běžné rýmy, ale dokáže bojovat i se záněty dýchacích cest. Posílit můžete díky němu i svou celkovou imunitu. Pomáhá i od bolestí hlavy, které jsou častým průvodním příznakem rýmy a nachlazení. Kromě toho však dokáže ulevit také od žaludečních a střevních potíží, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, působí tedy i jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Zevně jej můžeme používat proti ekzémům a lupénce, či také na hmyzí štípnutí a popáleniny. Díky jeho močopudným účinkům je vhodný i proti ledvinovým kamenům. Odvar z rýmovníku přivodí kvalitní spánek, rostlina umístěná například v ložnici usnadňuje dýchání, je-li vzduch v místnosti přetopený. Astmatikům pomáhá, když se čerstvý list rýmovníku položí například na noc na topení v nádobě s vodou.
Rýmovník má nesporné protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti. Odvar připravený z jednoho lístku čerstvě utrženého rýmovníku ve 200 ml vody se používá při horečce, bolestech hlavy, rýmě, kašli, nachlazení, zánětu průdušek, ale i při vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, průjmech a střevní kolice. Významně pomáhá také při otocích končetin. Výluh z čerstvého rýmovníku léčí spáleniny, drobné oděrky či nehtové záděry.
Skvělý pomocník pro uvolnění nosních dutin a zmírnění kašle, dále pak vhodný k doslazení čaje při teplotě, bolesti hlavy i migréně.
Budeme potřebovat: cca 40 listů čerstvého rýmovníku, 1 citron, 1 pomeranč, 1 litr vody a 1 kg cukru.
Citron a pomeranč oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme listy rýmovníku a vše zalijeme litrem vroucí vody. Necháme jeden až dva dny louhovat. Poté do scezeného nálevu přidáme cukr a mírným varem svaříme po dostatečně dlouhou dobu ke zhoustnutí sirupu. Ještě horkým sirupem plníme sklenice, pevně zavíčkujeme a uložíme na chladné místo.
Čaj z rýmovníku pomáhá proti nachlazení a bolestem v krku, ale pomáhá i proti stresu, úzkostem a nespavosti. V horkých dnech se dá pít i vychlazený, preventivně, jako osvěžující nápoj. Rýmovníkový čaj je vhodný pro děti, dospělé i kojící matky.
Budeme potřebovat: 1 litr vroucí vody, 3 listy čerstvého rýmovníku, citron a med.
Listy rýmovníku dobře omyjeme, natrháme na menší kousky, spaříme horkou vodou a necháme zhruba 7-10 minut louhovat. Po mírném vychladnutí stačí přidat k dochucení med a citron.
Dalším oblíbeným receptem z listů rýmovníku je olej, který můžeme, stejně jako mast, použít k promazávání hrudníku při kašli a nachlazení.
Budeme potřebovat: cca 70 gramů rýmovníkových listů a 1 litr olivového oleje.
Listy rýmovníku opláchneme, naskládáme na husto do připravené sklenice a zalijeme olivovým olejem. Sklenici dobře uzavřeme a listy necháme louhovat po dobu asi 4 týdnů. Nakonec scedíme do čisté lahve, vylouhované listy vyhodíme a olej je připravený k použití.
Hojivá mast je vhodná při potížích s průduškami, ale i k promazávání suché kůže, jizev či popálenin.
Pro výrobu masti budeme potřebovat: asi 30 listů rýmovníku a 200 g tuku.
Tuk rozehřejeme asi na 100 °C, vložíme do něj čerstvé lístky rýmovníku a směs udržujeme při stejné teplotě. Necháme asi dvě hodiny louhovat a občas promícháme. Poté odstavíme, necháme vychladnout a na 24 hodin vložíme do lednice. Druhý den je nutné celý proces zopakovat a po vychlazení nalít ještě vlažnou směs do připravených kelímků či jiných vhodných nádobek.
V kuchyni se rýmovník hodí všude tam, kde se hodí šalvěj, jeho aromatické listy jsou vhodné k těžkým masům, jako je pečené vepřové, ale i hovězí nebo jehněčí, je vhodný i do marinád ke grilovaným masům. Výborná je tato bylinka zejména ke zvěřině nebo k přípravě pikantních paštik.
Jak si vypěstovat bylinky jednoduše doma
Bylinky vypěstované doma v květináči nejenže příjemně dozdobí interiér či balkonový parapet, ale vaření dodají ten správný šmrnc. Není nad čerstvé bylinky v pokrmech všeho druhu!
Každá bylinka má svůj účinek.Když potřebujeme zkrásnit a zeštíhlit, vyplatí se sáhnout třeba po pažitce, šalvěji, estragonu nebo šťovíku.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena