Nadcházející podzimní večery si přímo říkají o nějaké příjemné rozptýlení. Co takhle retro párty?
Oprašte starý gramofon, prohledejte poklady v podobě gramofonových desek a omyjte starý kýčovitý porcelán, který jste si schovávali na půdě pro případ, "že by se mohl někdy hodit". Ta doba právě přichází!
Také nostalgicky vzpomínáte na mléčné bary a "bufíky", kde jste se zastavovali na snídani? A nad dnešními lahůdkami ohrnujete nos, že už to není, co to bývávalo? Pozvěte své přátele na domácí retro párty a pohostěte je chuťovkami z předrevolučních dob.
Kofola by neměla ve vašem arzenálu rozhodně chybět. Po důkladném prozkoumání regálu s nápoji možná objevíte i poklady v podobě Citrokoly nebo Viney, které se rovněž nadále vyrábějí. Pod značkou ZON se v Třebíči do PET lahví stáčejí i nestárnoucí žlutá limonáda a oblíbená malinovka. Nejmenším hostům můžete představit mléko v sáčku, a pokud se budete chtít obzvláště vytáhnout, udělejte jim jahodový koktejl. Pro kafaře kupte Standardní směs na poctivou tureckou kávu. Pokud je libo něco ostřejšího, horká griotka, tuzemák s colou nebo rum s vodkou jsou nestárnoucí připomínkou nejen dob minulých.
Huspenina, tlačenka nebo domácí sekaná s nakládanými okurkami dokáže večer pěkně zpříjemnit. Dietně smýšlejícím členům vaší návštěvy zkuste u zelináře sehnat kubánské pomeranče. Pokud ovšem dietu odloží až na druhý den, noste na stůl další pochoutky - ruské vejce, obložené krekry, půlky vajec zdobené a plněné různými máslovými pěnami. Jako dezert zvolte polárkový dort se šlehačkou a griliášem. Dobu bezstarostných mladých let vám možná připomene i Vitacit nasypaný do dlaně a růžové bubliny ze žvýkačky Pedro.
Klasika ke svačině vám zachutná i po letech. Následující recept pochází z kuchařky Studená kuchyně od Viléma Vrabce, toto jméno je samo o sobě zárukou té správné chuti. Asi vás udiví, že se v socialistické kuchařce objevuje losos, inu v roce 1957 to zřejmě až takový nedostatkový artikl nebyl.
Nejdůležitější součástí receptu je tak zvaný ruský salát, můžete jej nahradit vlašským nebo pochoutkovým. My vám ovšem přinášíme původní recepturu. Poměr ingrediencí si upravte podle počtu hostů, tento předpis je pro 8 osob.
250 g vařených brambor, 150 g vařeného uzeného masa, 100 g šunky, 150 g kyselých okurek, 100 g matjesových slanečků, 100 g vařeného nebo konzervovaného hrášku, 80 g cibule, 50 g čerstvých nebo nakládaných ostrých paprik, 400 g majonézy, podle chuti sůl, pepř, worcestrová omáčka a ocet.
Brambory, uzené maso, šunku, slanečky, cibuli a papriky nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme pokrájené a okapané okurky a hrášek. Směs osolíme, opepříme, pokapeme worcestrovou omáčkou, octem a vše dobře promícháme. Nakonec do ruského salátu vmícháme majonézu.
Pro dvě osoby budeme potřebovat: 2 natvrdo uvařená vejce, 150 g ruského salátu, 5 polévkových lžic tatarské omáčky, 20 g kaviáru, 20 g uzeného lososa, hlávkový salát a citron na ozdobu.
Na talířek upravíme do středu hromádku ruského salátu. Uvařená vejce podél rozpůlíme a ze čtyř stran položíme žloutkem k salátu. Vše pak polijeme tatarskou omáčkou. Do středu nahoru položíme růžičku z lososa a na jednotlivé půlky vajec dáme kaviár. Ze dvou stran mezi vejce zastrčíme dílek citronu a z druhých dvou stran opět mezi vejce zastrčíme lístek hlávkového salátu.
K ohromení hostů často není potřeba žádných exotických specialit, mnohdy stačí jen zapátrat v paměti po tom, co nám chutnávalo a dnes to málokde máme možnost ochutnat. Svěřte se nám se svými oblíbenými dobrotami z dob mládí v naší diskuzi!
Foto: Photos.comAutor:Michy