V pátek 20.6.2008 byla naše redakce, jako možná mnozí z vás, ochutnat speciality předních českých restaurací. Navštívili jsme totiž další ročník Prague Food Festival, který se konal celý víkend. Jaké byly naše zážitky z několika málo hodin se dočtete dále.
Tento rok se nám podařilo nepropásnout festival předních pražských restaurací. Mně osobně tato záležitost dlouho ležela v břiše a chuťové pohárky se nemohly dočkat. A v pátek to konečně přišlo. Po práci jsme vzali foťáky, hladový žaludek, dobrou náladu a vyrazili jsme.
S výčtem všech účastnících restaurací vás seznamovat nebudu. Spolu s připravenými pochoutkami a další spoustou informací je najdete na: Festivalové menu. Na stránkách festivalu také najdete i mapu rozmístění, adresy všech restaurací a více podrobností. V klidu si je můžete pohlídnout.
Naše reportáž je pouze z pátečního podvečera. A o čem bude? V této části vám popíšeme atmosféru na ostrově a v pokračování můžete obdivovat a doslova slintat nad lahůdkami, které jsme ochutnali.
Prague Food Festival se konal na Slovanském ostrově na Žofíně. Samotný vstup a celý areál byl prostorný. Ve dvou podélných stáncích se usmívaly dívky, které ochotně prodávaly vstupenky. Při koupi vstupenky dostal každý návštěvník zálohovanou vidličku, kterou mohl koštovat všechny dobroty, což mě osobně mile překvapilo, protože svou jsem si zapomněla. A přiznejme si, že cpát se gurmánskými pochoutkami plastovou vidličkou nebo prsty není úplně ono.
K zakoupené vstupence jsme dostali 10 grandů - festivalových platidel. Ceny dobrot byly různé. Pivo jsme pořídili za 1 grand, víno za 1 - 4 grandy. Předkrmy a čokoládové dezertíky se pohybovaly kolem 2 - 3 grandů. Od 3 grandů jsme ochutnali hlavní chody a jiné gurmánské pochoutky. Prvních 10 grandů se rozkutálelo, ani jsme nemrkli. A to jsme prošli jen pár stánků-restaurací. Naštěstí se daly grandy nakoupit přímo v prostorách festivalu. Vždy 10 grandů za 250 Kč. Nevyčerpané grandy byly nevratné.
Musím říct, že organizátorům skvěle vyšlo počasí. Celý víkend sluníčko, bylo teplo a v páteční podvečer byl ostrov příjemně naplněn. Ani moc, ani málo. Kolem nás zněla živá brazilská muzika, návštěvníci se courali sem a tam a všichni byli skvěle naladěni a to i kuchaři, přestože někteří vypadali na první pohled unaveně.
Většina lahůdek se podávala na přímo na klasických dezertních talířích. Krémové dezerty nebo jiné speciality se podávaly na plastovém nádobí. Pochoutky v plastovém nádobí měly šmrnc a i tak vypadaly na úrovni.
Po celém areálu se pohybovali číšníci, kteří nás osvobodili od použitého nádobí nebo sbírali odložené nádobí. Často i zapomenuté vidličky. Neustále jsme slyšeli "Sakra, zapomněl jsem si vidličku". I my jsme se pro ni často vraceli. Co mě dále potěšilo byla frekvence výměn ušpiněných ubrusů. Ty často na první pohled okusily víc lahůdek než žaludky mnohých návštěvníků. Rozhodně jsme měli pocit, že je o nás postaráno. V areálu byl dostatek košů, toitoiky i umyvadla, takže lámat hlavu s tím, kam si odskočit, kde omýt upatlanou vidličku nebo jak se zbavit plastového nádobí, jste si opravdu nemuseli.
Jako zvídavý člověk jsem se těšila na workshopy. Díky skvělému jídlu a pití jsme na ně úplně zapomněli a mrzelo mě to. Snad si to vynahradím příští rok. Na své si přišly i děti. Kromě dětského hřiště se spoustou atrakcí byl dostupný i stánek s workshopy pro děti, kde si i ony mohly vyzkoušet lehké cukrářské záležitosti.
A co ještě? Nevím. Všude kolem nás byla spousta krmících se lidí s nadšenými výrazy, pokyvujících kuchařů, "obchodníků", kteří lákali, ať okusíme dobroty právě jejich restaurace, veselých dětí a hlavně dobré nálady.
Musím říct, že toho bylo poměrně málo. Víceméně jsem byla nadšená a unesená. Člověk přední české restaurace přeci jen tak nenavštíví. Největším mínusy jsem shledala asi jen dva. Hlavním pro mě bylo, že po opuštění areálu přestala být vstupenka platná. Takže jste si museli koupit novou. Zřejmě to bylo spojeno s regulací návštěvností ostrova, ale stejně… Druhé negativum - nikde jsem nenašla možnost koupit lístek na všechny dny festivalu a to i přesto, že bych ji letos nevyužila.
V pokračování naší návštěvy můžete aspoň virtuálně ochutnat to, co jsme vyzkoušeli my - Co jsme ochutnali na PFF
Foto: Redakce Vareni.cz
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena