A teď už přímo k lahůdkám. Ty vám představím i s chuťovými zážitky pouze já osobně, přestože jsem celou dobu ochutnávala vše s přáteli.
Článek navazuje na reportáž a fotoreportáž ze článku o Prague Food Festivalu 2008, který si přečtěte na této adrese: https://www.vareni.cz/magazin/reportaz-a-fotoreportaz-z-prague-food-festival-2008/
Přestože jsme byli ukrutně hladoví, nebo aspoň já, zkusili jsme jen pár vybraných pochoutek. I tak jsem myslela, že se z ostrova doslova odkutálím. Do druhého dne jsem nic nemohla sníst a ráno jsem měla chuť na selátko, voňavé raclette a úžasné čokoládové truffle a hlavně na nezapomenutelný pekanový koláč.
Největší stánek s nápoji patřil bezesporu vínům z Itálie. Protože nikdo z nás nemohl popíjet, dali jsme si jedno jediné víno. Skleničku za 2 grandy. Musím přiznat, že jsem neočekávala žádný zázrak. Muškátové víno a navíc z Itálie. Byla jsem ale naprosto uchvácená. Víno bylo slaďoučké, jemné, lehká chuť muškátových hroznů. Museli byste jej zkusit sami. Ač to nerada říkám, chutnalo mi víno více než všechna, které jsem ochutnala na Vinných trzích v Krásném Březnu.
Ač jsem si nechtěla po pekanovém koláči "kazit" chuť, neodolala jsem a zastavila jsem u Auberge de Provence. Zlákaly mě totiž domácí truffle a zároveň jsme vyzkoušeli belgické mušle. Měkké mušle ve spojení s řapíkatým celerem, mrkví a další zeleninou byly lehce pikantní, ale ne ostré. Rozhodně zajímavé zpestření.
A pak přišly na řadu truffle. "Naložil" nám je sám sympatický Ludo Vandenbergh. Za 3 grandy jsme dostali 6 kousků čokoládových dobrot, které jen tak neseženeme. Na odchodu jsem si za zbylé grandy koupila jednu várku trufflí s sebou na cestu.
A tím jsme bohužel skončili. Jak jsem psala výše, zašla jsem si koupit na cestu ještě jednu porci trufflí a šlo se.
Jaké byly celkové dojmy? Mise a vize festivalu byly splněny - umožnit návštěvníkům nahlédnout a ochutnat pokrmy české gastronomické špičky. Z Prague Food Festivalu jsem odcházela uchvácená, nadšená, spokojená a mile překvapena. A samozřejmě neskutečně přejedená.
Závěrem ještě malé doporučení. Rozhodně se nevydávejte na festival sami. Je lepší jít ve 3 - 4 lidech. Jelikož je jedná o opravdu špičková jídla z kvalitních surovin, odpovídá tomu i cena. Pokud jdete na běžnou návštěvu, ale rádi byste ochutnali co možná nevíce, musíte si připravit větší hotovost. S přáteli máte víc možností ochutnat od každého kousek i podělit se finančně ušetřit. Především se nepřejíte hned po třetí ochutnávce.
Prague Food Festival mnohonásobně předčil má očekávání - bezvadná organizace, ochotní lidé, příjemná nálada, velmi sympatické prostory. Hlavně luxusní jídlo. Celkově mě překvapila velmi vysoká úroveň festivalu, což jsem moc neočekávala. Pokud bude další ročník festivalu aspoň na takové úrovni jako letos, rozhodně budu jeho návštěvnicí. Ráda bych ale stihla zahájení a navštívila všechny dny. Takže držte palce a rozhodně se příští rok přijďte podívat, třeba se potkáme.
Foto: redakce Vareni.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena