
Nic nezahřeje lépe než domácí bramboračka. Máte-li zásoby sušených hub, zkuste recept na bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a hříbky.
Na polévku budeme potřebovat

Zeleninu očistíme - brambory oloupeme, mrkev s petrželí oškrábeme, celer s cibulí a česnekem také zbavíme slupky.

Houby očistíme hadříkem, zbavíme nepěkných částí a klobouk i nohu nakrájíme na drobné kousky. Sušené houby namočíme.

Ve velkém hrnci rozpálíme olej, vsypeme nadrobno nasekanou cibuli a orestujeme.

Osmaženou cibulku zasypeme moukou, kterou za stálého míchání opražíme.

Do hrnce přisypeme na kostky nakrájenou mrkev, celer, petržel, houby i brambory a zalijeme vodou (lépe vývarem).

Obsah hrnce osolíme, přidáme bobkový list, trochu mletého pepře a dáme vařit.
Bramboračku s houbami vaříme asi 20 - 30 minut, až je vše měkké.

Na závěr bramboračku dochutíme rozemnutou majoránkou a prolisovaným česnekem.
Pokud by byla polévku málo hustá, můžeme ji ještě zahustit hotovou jíškou, případně uvařeným a rozmixovaným bramborem. Podle potřeby dosolíme a dopepříme.


Bramboračka s hříbky chutná nejlépe s krajícem čerstvého chleba.

Recepty na bramboračku, které by vám neměly ujít:
Bramborová krémová polévka s hříbky
Nejlepší bramborové polévky: Recepty, které potěší jazyk a nezatíží peněženku
Kdo by odolal poctivé bramboračce? Tahle sytá a voňavá polévka patří mezi stálice české kuchyně, ale rozhodně není jen jedna jediná varianta. Brambory mají úžasnou schopnost přirozeně zahušťovat a dodávat polévkám krémovost i bez mouky. Navíc skvěle zasytí. S bramboračkami můžete směle experimentovat!
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena