Recept na vanilkovou zmrzlinu krok za krokem

Recept na vanilkovou zmrzlinu krok za krokem

Vanilková zmrzlina patří podle průzkumů mezi celkově nejoblíbenější. Proto si dnes ukážeme, jak si tuto lahůdku připravit doma. Recept krok za krokem.

56251×

Vanilkový extrakt

V receptech na zmrzlinu se často setkáváme s vanilkovým extraktem. Nejedná se o žádnou "umělotinu" plnou éček, ale o velmi kvalitní surovinu.

Vanilkový extrakt má stejnou funkci jako vanilkový cukr, avšak jeho výhodou je, že není sladký a je vyroben z pravé přírodní vanilky. Naopak vanilinový cukr je vyráběn ze syntetického ethylvanilinu.

Vzhledem ke své vysoké koncentraci může mít extrakt mírně nahořklou chuť, kterou se ale není třeba znepokojovat.

Recept na vanilkovou zmrzlinu krok za krokem

1) Jako obvykle začneme přípravou surovin.

Dnes budeme potřebovat 250 ml plnotučného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 5 žloutků, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu a špetku soli.

2) Vanilkový lusk podélně rozřízneme a seškrábneme veškerá semínka.

3) V hrnci zahřejeme mléko, většinu cukru a špetku soli.

Přidáme vanilková semínka včetně obou polovin vanilkového lusku. Těsně před bodem varu stáhneme z plotýnky, přiklopíme pokličkou a necháme hodinu louhovat.

Vyzkoušejte také recept na domácí pistáciovou zmrzlinu

 

4) Do šlehací mísy vyklepneme žloutky a přidáme tři lžíce cukru, společně dobře vyšleháme.

5) Mléko opět zahřejeme a pak velmi pomalu, za neustálého šlehání, přiléváme do žloutkové směsi.

Přiléváme jen část mléka, dokud žloutková směs není horká.

6) Za neustálého míchání pomalu (pod vodem varu) vaříme, dokud směs nezhoustne natolik, aby zůstávala na lžíci.

Do směsi přilijeme smetanu a necháme lehce zchladnout. Pak přimícháme vanilkový extrakt a necháme úplně vychladnout. Vanilkovou směs vložíme do lednice a nejlépe přes noc chladíme. Ovšem minimum jsou 4 hodiny.

7) Před nalitím směsi do zmrzlinovače vyjmeme vanilkový lusk!

Vyzkoušejte také recept na domácí čokoládovou zmrzlinu

 

8) Zmrzlinovač zapneme na 45 minut a necháme pracovat.

9) Hotovou vanilkovou zmrzlinu necháme ještě zmrazit v mrazáku, většinou stačí pár hodin.

10) Tato vanilková zmrzlina je opravdu výtečná, navíc vám krásně provoní byt. Pokud si ji s námi podle fotopostupu připravíte, nebudete litovat.