Vanilková zmrzlina patří podle průzkumů mezi celkově nejoblíbenější. Proto si dnes ukážeme, jak si tuto lahůdku připravit doma. Recept krok za krokem.
V receptech na zmrzlinu se často setkáváme s vanilkovým extraktem. Nejedná se o žádnou "umělotinu" plnou éček, ale o velmi kvalitní surovinu.
Vanilkový extrakt má stejnou funkci jako vanilkový cukr, avšak jeho výhodou je, že není sladký a je vyroben z pravé přírodní vanilky. Naopak vanilinový cukr je vyráběn ze syntetického ethylvanilinu.
Vzhledem ke své vysoké koncentraci může mít extrakt mírně nahořklou chuť, kterou se ale není třeba znepokojovat.
Dnes budeme potřebovat 250 ml plnotučného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 5 žloutků, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu a špetku soli.
Přidáme vanilková semínka včetně obou polovin vanilkového lusku. Těsně před bodem varu stáhneme z plotýnky, přiklopíme pokličkou a necháme hodinu louhovat.