
Umíte připravit dokonale usmažený řízek? Dnes se podíváme na ten kuřecí. Recept krok za krokem.
Dokonalost smaženého kuřecího řízku spočívá v detailech. Kuřecí řízky se připravují z kuřecích prsou nebo vykostěných kuřecích stehen. Každý kus má svá pro a proti.
Vysušení masa můžeme zabránit křehčením - naložením do jogurtu, kefíru nebo do solného roztoku přes noc.
Kuřecí řízky smažíme v rozpáleném oleji, dostatečně ponořené a jen krátce.
-> Z krkovice, kuřecích stehen i v jogurtu aneb Nejlepší smažené řízky, o které je u stolu rvačka
Budeme potřebovat 3 kuřecí prsa, 1 hrnek hladké mouky, 2 hrnky strouhanky, 3 vejce, sůl, pepř a olej na smažení (slunečnicový nebo řepkový).

Nejprve si kuřecí prsa nakrájíme na stejnoměrně silné plátky. Nejlépe odkrojíme střední odchlipující se část, poté horní část naplocho rozřízneme a získáme tak tři rovnoměrné kusy na řízečky.

Shora přetáhneme přes přichystané kusy masa potravinářskou folii a opravdu velmi zlehka naklepeme paličkou na maso. Nechceme tenké rozklepané pláty, ale pěkně šťavnaté řízky.

Potravinářskou folii sejmeme a díly masa zlehka osolíme a opepříme z obou stran. Takto si předpřipravíme všechna kuřecí prsa.

Připravíme si tři talíře na přípravu trojobalu. Do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého strouhanku a ve třetím vidličkou rozmícháme vejce.

Každý předpřipravený kousek masa položíme nejprve zlehka do mouky tak, aby byl pokryt celý povrch z obou stran, přebytečnou mouku oklepeme. Dalším krokem je rozšlehané vejce, zde taktéž každý kousek pečlivě vykoupeme. Nakonec přemístíme do talíře se strouhankou, pečlivě každé místo obtiskneme do strouhanky a přebytky lehce oklepeme.
Odložíme na talíř a takto si připravíme všechny kousky masa.

Do velké pánve, nejlépe s vyšším okrajem, nalijeme olej (nejlépe slunečnicový či řepkový), do výšky cca 1,5 až 2 cm ode dna a dáme rozpálit na plotnu sporáku.

Jakmile je olej rozpálen, což můžeme otestovat vhozením pár drobků strouhanky, kolem kterých začne bublat olej, vložíme několik řízků tak, aby kolem sebe měly dostatek místa a snížíme teplotu téměř na polovinu.

Kuřecí řízky tedy smažíme pozvolna, dozlatova, cca 6 minut z každé strany. Takto získáme rovnoměrně osmažené šťavnaté řízky. Kdybychom smažili velmi zprudka, na povrchu by byly již zlatavé, ale vevnitř syrové. Kuřecí maso se musí prosmažit důkladně, tedy po rozkrojení řízku musí být maso celé bílé, bez náznaků růžové šťávy.

Osmažené řízky z obou stran vyjmeme z oleje a položíme na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. Stejně tak odsajeme i shora a dáme smažit další kousky masa, stejným postupem.

Smažené kuřecí řízky ihned podáváme s oblíbenou bramborovou přílohou.

Jak správně smažit řízky? Důležité jsou typ masa, správný tuk a teplota
Po přečtení titulku se leckdo ironicky pousměje. Ale v praxi existuje skutečně velký rozdíl mezi řízkem a řízkem. Řízky mohou být tvrdé, vysušené i gumové, anebo šťavnaté a křehké. Cílem je pochopitelně druhá varianta, proto vám prozradíme pár fíglů, jak ji zvládnout.
Šest skvělých receptů na bramborový salát
Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena