
Není nad domácí koblihy! Dnes si krok za krokem připravíme koblížky plněné marmeládou, smažené a cukrem sypané.
Na koblihy si připravíme 500 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 60 g másla, 1 kostku droždí, 250 ml polotučného mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 2 - 3 lžíce rumu a 4 žloutky.
Na smažení budeme potřebovat větší množství rostlinného oleje a k plnění libovolnou marmeládu, džem nebo čokoládový krém.

Do mísy vlijeme polovinu vlažného mléka, přidáme vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Misku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

V jiné míse rozšleháme žloutky s cukrem a změklým máslem do pěny.

Přidáme prosátou mouku, zbytek vlahého mléka, vzešlý kvásek, rum a vše důkladně zpracujeme vařečkou v hladké a nelepivé těsto.

Stěny mísy a povrch těsta poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplé místě necháme 30 minut kynout.

Těsto zdvojnásobí objem. Připravíme si sklenici na vykrajování koblížků a marmeládu k plnění.

Vykynuté těsto přesuneme na vál a vyválíme ho na 1,5 cm vysoký plát. Z něj pomocí sklenice vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičku marmelády či jiné náplně.

Koblížky opatrně, ale pevně zabalíme a spojem dolů necháme ještě asi 15 minut znovu kynout.

V hrnci rozpálíme velké množství oleje, vhodíme trochu soli, olej nám tak nebude prskat. Opatrně vhodíme koblihy a po obou stranách smažíme pozvolna dozlatova.
Tuku musí být hodně, koblihy během smažení musí plavat.

Smažené koblihy klademe na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.
Smažené koblihy před podáváním bohatě pocukrujeme.

-> Na čem smažit aneb Které tuky jsou nejvhodnější na řízky i koblihy?
Recepty, které by vám neměly ujít:
Masopustní koblihy podle Pavla Berkyho



Smažené i pečené v troubě, tvarohové i bez náplně: Koblihy 8x jinak
Nadýchané, vláčné a hlavně domácí - takové jsou recepty na koblížky, které vás musíme naučit! Stačí si pohrát s těstem a pak už je jen jednoduše usmažit či upéct. Uvidíte, jak rychle budou mizet z talíře!

Videorecept: Vegan mango donuty podle Anny
Je to tak, i donuty se dají udělat ve zdravější variantě! Tady máte moji variantu, která je za mě nejzdravější a nejchutnější, co se mi kdy povedla udělat.

Videorecept: Vyzkoušejte masopustní smažené koblihy ze sladkých brambor
Tradiční české koblihy k masopustu neodmyslitelně patří. Ale pokud v kuchyni rádi experimentujete, zkuste si připravit koblížky z těsta, jehož základem jsou sladké brambory, Nepotřebují dlouhé kynutí jako koblihy klasické a na chuti jim to vůbec neubírá. Navíc si je mohou dopřát i celiaci, jsou totiž bezlepkové.

Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena