Vaření.czMagazínRecept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

Vyzkoušejte recept na moc dobrou bramborovou polévku s houbami. Je levná, rychlá, zasytí a zahřeje. Na houbovou bramboračku lze použít houby čerstvé i sušené.

26858×

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na houbovou bramboračku si připravíme 1/2 kg brambor, 3 - 4 menší mrkve, 1 menší misku sušené zeleniny na polévku (případně 3 lžíce nakrájeného čerstvého celeru a 2 lžíce čerstvé petržele), 1 velkou cibuli, 1 misku sušených hub, 1 - 2 lžičky majoránky, 1 lžičku celého kmínu, 1 lžičku sušeného libečku, 2 - 3 stroužky česneku, 3 - 4 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky. Nezapomeneme také na sůl a barevný pepř.  

2) Sušené houby předem namočíme do vody (alespoň na 30 minut), aby změkly a zvětšily svůj objem. Poté houby scedíme a překrájíme na menší kousky. 

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Směs sušené zeleniny namočíme na pár minut do vody, nabude svůj objem, případně použijeme zeleninu čerstvou (celer a kořen petržele).

3) Nyní je postup už zcela jednoduchý. Na lžíci oleje osmahneme cibuli do zesklovatění. Přisypeme mrkev a kostičky brambor. Pár minut za stálého míchání restujeme. 

Přidáme předem namočenou sušenou zeleninu do polévky. 

4) Dále přidáme houby, kmín, sůl, pepř a libeček. 

5) Všechny suroviny na houbovou bramborovou polévku zalijeme horkou vodou (cca 1,5 l) a vaříme asi 10 - 15 minut. 

6) Připravíme si jíšku. V malém hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje, přisypeme mouku a za stálého míchání osmahneme.

Opatrně zalijeme 200 ml vody a rozmícháme. Jíšku nalijeme přes cedník do polévky a stále mícháme, aby se neutvořily hrudky. 

Polévku ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila syrová chuť mouky a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou. 

7) Houbovou bramborovou polévku podáváme horkou s čerstvým chlebem. 

Houbová bramboračka a finanční náročnost

Za brambory, ostatní zeleninu, koření, olej a hladkou mouku si započítáme zhruba 35 Kč. Houby si při troše štěstí přineseme z lesa. 4 - 5 porcí polévky si tak připravíme opravdu za pár korun. 

Další recepty na bramboračku 

Inspirace na celý týden: Rychlé recepty z nových brambor, zeleniny a bylinek

Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že si s nimi nemusíme dávat téměř žádnou práci. Stačí je uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s mlékem a kouskem másla. Ale i tak se může hodit pár receptů, které zpříjemní a oživí jarní jídelníček.

Inspirace

Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!

Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.

Nejlepší

Bramboráky na pět způsobů: Klasické, plněné uzeným i pečené v troubě

Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.

Bramboráky

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena