
Smetanový dezert pocházející z francouzské kuchyně. Je nenáročný na ingredience i čas. A podle našeho FOTORECEPTU jeho přípravu jistě zvládnete.
Na 4 porce créme brulée si připravíme 4 - 5 žloutků, 450 ml smetany ke šlehání, vanilkový lusk a 50 g moučkového cukru.
Dále budeme potřebovat krupicový cukr na posypání, který necháme na povrchu dezertu zkaramelizovat.

Smetanu vlijeme do hrnce. Vanilkový lusk rozkrojíme a semínka vydlabeme.
Smetanu s vanilkou za stálého míchání dobře zahřejeme.

Žloutky promícháme s cukrem, nesmí nám však začít pěnit, to není u créme brulée žádoucí.

Do žloutků přilijeme horkou smetanu a ve vodní lázni připravíme za stálého míchání hustý krém.


Připravíme si mističky na créme brulée. Ty dáme do hlubokého plechu či pekáčku a nalijeme do nich krém.
Mističky zalijeme vroucí vodou do výšky krému v zapékacích mističkách. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 - 30 minut, nebo dokud není krém pěkně tuhý. Po upečení dáme na pár hodin do lednice vychladit.

Créme brulée před podáváním dozdobíme karamelovou krustou.
Povrch dezertu posypeme cukrem a pomocí flambovací pistole necháme povrch zkaramelizovat. Nemáme-li pistoli, můžeme dát mističky na chvilku pod rozpálený gril v troubě. Crémě brulée můžeme také jen dozdobit čerstvým či kompotovaným ovocem.

Créme brulée podáváme jako výborný dezert.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Špatný krém zkazí celý požitek ze zákusku. Naučte se cukrářský krém jako mistři!
Cukrářský krém je nepostradatelnou součástí mnoha českých i francouzských zákusků. Plníme jím věnečky, větrníky, eklérky, dorty i tartaletky nebo makronky. Jak připravit cukrářský krém doma stejně jako profi cukráři a kam ho použít?
Kokosová panna cotta s malinovým přelivem krok za krokem
Lehký a osvěžující dezert ve veganské alternativě. Hledáte-li něco sladkého na oslavu, sáhněte po tomto receptu.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena