Vaření.czMagazínRecept na čočku na kyselo krok za krokem

Recept na čočku na kyselo krok za krokem

Recept na čočku na kyselo krok za krokem

Tentokrát náš čeká FOTORECEPT na čočku na kyselo s okurkou a volským okem. Česká klasika, jejíž výhodou je jednoduchost, nečeká nás žádná složitá příprava.

150175×

Čočka - oblíbená luštěnina

Luštěniny by se v našem jídelníčku měly objevit alespoň dvakrát týdně, mají vysokou nutriční hodnotu. Čočku na kyselo můžeme připravit podle dnešního fotoreceptu, ale je možné zvolit i dietnější variantu a čočku nezahušťovat. Stačí ji vařit s menším množstvím vody, dochutit citronovou šťávou, česnekem a římským kmínem. Takto připravenou čočku můžeme podávat jako salát a přílohu.

Recept na čočku na kyselo krok za krokem

1) Na 4 porce čočky na kyselo si připravíme 350 g čočky, 1,5 lžíci másla, 25 g hladké mouky,  1 - 2 bobkové listy, sůl, čerstvě mletý pepř, jemný ocet a podle chuti také malou cibuli, česnek a tymián.

2) Čočku přebereme, propláchneme, vsypeme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme 2 - 3 hodiny namáčet. Čočka nám trochu nabobtná.

3) Poté čočku slijeme, vsypeme do hrnce, zalijeme novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou do vlažna) a společně s bobkovým listem necháme vařit. Čočka by neměla být příliš ponořená, s větším množstvím vody bude čočka řidší, záleží, jak ji máme rádi. Čočku vaříme doměkka cca 3/4 hodiny.

4) Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s utřeným česnekem (obojí může a nemusí být), zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalijeme trochou vody či zeleninového vývaru. Jíšku dobře promícháme a vmícháme do uvařené čočky.

5) Čočku na kyselo dochutíme octem, solí, čerstvě mletým pepřem a pár minut povaříme. Podle chuti můžeme přidat i špetku tymiánu.

6) Na pánvi rozehřejeme olej, rozklepneme vejce, které osolíme, opepříme a necháme opékat.

7) Čočku na kyselo rozdělíme na talíře, poklademe volským okem, rozkrojenou sterilovanou okurkou a podáváme.

Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů

Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.

Novoroční

Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky

Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.

Čočková

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena