Recept na čočku na kyselo krok za krokem

Recept na čočku na kyselo krok za krokem

Tentokrát náš čeká FOTORECEPT na čočku na kyselo s okurkou a volským okem. Česká klasika, jejíž výhodou je jednoduchost, nečeká nás žádná složitá příprava.

135979×

Čočka - oblíbená luštěnina

Luštěniny by se v našem jídelníčku měly objevit alespoň dvakrát týdně, mají vysokou nutriční hodnotu. Čočku na kyselo můžeme připravit podle dnešního fotoreceptu, ale je možné zvolit i dietnější variantu a čočku nezahušťovat. Stačí ji vařit s menším množstvím vody, dochutit citronovou šťávou, česnekem a římským kmínem. Takto připravenou čočku můžeme podávat jako salát a přílohu.

Recept na čočku na kyselo krok za krokem

1) Na 4 porce čočky na kyselo si připravíme 350 g čočky, 1,5 lžíci másla, 25 g hladké mouky,  1 - 2 bobkové listy, sůl, čerstvě mletý pepř, jemný ocet a podle chuti také malou cibuli, česnek a tymián.

2) Čočku přebereme, propláchneme, vsypeme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme 2 - 3 hodiny namáčet. Čočka nám trochu nabobtná.

3) Poté čočku slijeme, vsypeme do hrnce, zalijeme novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou do vlažna) a společně s bobkovým listem necháme vařit. Čočka by neměla být příliš ponořená, s větším množstvím vody bude čočka řidší, záleží, jak ji máme rádi. Čočku vaříme doměkka cca 3/4 hodiny.

4) Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s utřeným česnekem (obojí může a nemusí být), zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalijeme trochou vody či zeleninového vývaru. Jíšku dobře promícháme a vmícháme do uvařené čočky.

5) Čočku na kyselo dochutíme octem, solí, čerstvě mletým pepřem a pár minut povaříme. Podle chuti můžeme přidat i špetku tymiánu.

6) Na pánvi rozehřejeme olej, rozklepneme vejce, které osolíme, opepříme a necháme opékat.

7) Čočku na kyselo rozdělíme na talíře, poklademe volským okem, rozkrojenou sterilovanou okurkou a podáváme.

Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů

Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.

Novoroční

Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky

Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.

Čočková

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz