1) Na bezovou marmeládu budeme potřebovat 15 - 20 rozvinutých bezových květenství, 750 ml převařené vody, 200 g želírovacího cukru, 1 balíček želírovacího prostředku, 200 g cukru krupice a 1 limetku.
2) Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků.
3) Květy vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou horkou vodou. Bez necháme louhovat 2 - 3 dny v chladu.
4) Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko.
Přidáme vymačkanou šťávu z limetky.
5) Želírovací prostředek připravíme podle návodu.
V případě Gelfixu postupujeme takto - želírovací prostředek promícháme s 2 lžícemi želírovacího cukru.
6) Směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme.
7) Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut.
Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící.
8) Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic.
9) Sklenici s bezovou marmeládou pečlivě zavíčkujeme, obrátím dnem vzhůru a necháme vychladnout.
10) Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická a opravdu dobrá!