Rajče - zelenina plná vitamínů

Rajče - zelenina plná vitamínů

Rajče jedlé (lilek rajče) je jednoletá trvalka bylinného charakteru. Rajče patří do čeledi lilkovitých a pochází z Peru či Ekvádoru, odkud se po objevení Ameriky dostalo i do Evropy. Jeho plodem je bobule - rajské jablko (rajčátko).

29747×

Odrůdy rajčat

Na světě existuje více jak 7500 druhů rajčat, jejich výčtem bychom strávili celé hodiny. Zjednodušeně můžeme říci, že rajčata jsou červená, žlutá, oranžová a černá (tmavě vínová). Podle velikosti plodu jsou rajčata velká nebo malá. Podle tvaru je dělení rozmanitější, rajče má tvar kulatý, oválný, podélný, kulatý do špičky, dále rajče může mít tvar připomínající papriku, citron, jahodu, ředkvičku, vejce či srdce.

Zdraví prospěšné složení v rajčatech

Rajče tvoří z více než 90 % voda, asi 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin, má vysoký podíl vláknin a obsah tuku je pouze nepatrný.

Rajče obsahuje tři tělu prospěšné antioxidanty


  • betakaroten - chrání buňky před slunečními paprsky (před ozářením)
  • vitamin C - nezbytný pro tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, chrupavek a zubů
  • lykopen - ochránce buněk těla před volnými radikály

Rajče obsahuje spoustu minerálů


  • vápník - podporuje růst a sílu kostí
  • železo - jeho nedostatek způsobuje chudokrevnost
  • draslík - důležitý pro zdravý vývoj organismu
  • fosfor - prospěšný při zásobování tělesných buněk energií
  • zinek - pomáhá v boji proti infekcím 
  • chrom - je odtučňovací prostředek a pomáhá při zachování dobrého zdravotního stavu

Rajče obsahuje také vitamíny

  • vitamín A - důležitý pro zdraví vzhled pokožky a tkání
  • vitamín B - nezbytný pro správné fungování organismu
  • vitamín E - chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály

Konzumace rajčat pomáhá

Rajčata jsou velmi vhodná při různých redukčních a očistných dietách. Působí proti únavě a zlepšují náladu, zabraňují stárnutí buněk, ovlivňují kvalitu a zdraví pokožky, slouží před negativními účinky UV záření a udržují čistý imunitní systém. Rajčata také snižují riziko výskytu rakoviny, nebezpečného cholesterolu, kardiovaskulárních a degenerativních onemocnění, jsou vhodným doplňkem při onemocnění srdce a krevního oběhu. Podle posledních studií konzumace rajčat pomáhá při problémech s prostatou.

Foto: Photos.com
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena