Chlad sychravých podzimních i zimních dnů nám pomáhají překonat horké nápoje. Mezi jeden z nejlahodnějších řadíme punč.
Koncem sedmnáctého století přivezli punč do Evropy angličtí námořníci z daleké Indie. Angličané byli dlouhou dobu kolonizátory Indie, a proto se říká, že se punč narodil v Anglii. Punč je slovo, které se do evropských jazyků dostalo z angličtiny. K nám přešlo přes němčinu a tak se mu dostalo podivné české výslovnosti, ze které vzešla jeho psaná podoba. Správná anglická výslovnost psaného punch je panč.
Původní indické slovo pro tento nápoj - "panča" (znamenající pět), také označuje pět ingrediencí, ze kterých se správný punč v Indii připravoval (kromě koření a ovoce) - je to cukr, arak, čaj, víno a voda. Podle jiných pramenů se punč skládá z těchto pěti ingrediencí: arak (případně jiná lihovina), citronová šťáva, cukr, koření a voda (čaj). Na faktu, jaké jsou právé ingredience složení punče, se prameny neshodují. Ve všech případech jde především o PĚT ingrediencí, což je základní a původní punč.
Ve Slovníku spisovného jazyka českého se dočteme, že původně se punč říkalo jen tekutině, která se lila do horké vody nebo čaje, aby vznikl nápoj. Tedy té řekněme tresti, až později se název punč přenesl na nápoj samotný.
Pod nápojem s názvem punč si většinou představíme teplý míchaný nápoj. Ale punče se dají namíchat i jako studené. Studené i teplé punče připravujeme z ovoce, ovocných šťáv, alkoholu, mléka, čaje, vína a koření. V dnešní době při přípravě domácího punče můžeme využít i nabídku v obchodní síti prodávaných hotových punčů. Hotový punč má obsahovat kolem 30% alkoholu. Jako koření můžeme použít celou skořici, hřebíček, kardamom nebo celý vanilkový lusk. K dochucení punčů nám výborně poslouží citronová nebo pomerančová kůra. A nesmíme zapomínat, že pro přípravu punčů musíme vždy použít čerstvou svařenou vodu.
Punč severský, čajový, pivní, pařížský, námořnický, zimní, vánoční, vinný - každý je jiný, ale všechny mají jedno společné. V mrazivém počasí vykouzlí na naší tváři hřejivý úsměv.
Na ostrově Réunion domorodci připravují punč z místních produktů, což je rum, vanilka, mango nebo liči, třtinový cukr. V Rakousku je mezi mládeží velice oblíbený "turbo-punč", punč se zvýšeným obsahem alkoholu.
Právě je to správné období na přípravu punče, a tak hurá na to. Na našich stránkách najdete bezmála čtyřicet receptů na přípravu punče. A já si dovolím vás trošku navnadit.
80 g cukru svaříme s 800 ml mléka a kouskem skořice. Přilijeme 100 ml rumu, 50 ml brandy a prohřejeme. Nevaříme!
250 ml silné překapávané kávy, kousek celé skořice, 1 ks hřebíček, 1 spirálku pomerančové kůry a 2 lžičky cukru ohřejeme k varu, ale nevaříme. Pak přilijeme1dl koňaku.
Studený jablečný punč
1dl cukrového sirupu, 250 ml jablečného moštu a 5 cl citronové šťávy promícháme a uložíme do chladničky vychladit. Před podáváním přilijeme do punče 150 ml sodovky (perlivé vody) a nalejeme do sklenic, které ozdobíme několika barevnými rozkrojenými kuličkami hroznového vína.
Punč je nápoj, který se podává až po jídle nebo samostatně pro zahřátí. Horký punč naléváme do předehřátých pohárů, do kterých jsme předem vložili lžičku, která odvádí teplo a zabraňuje prasknutí skla. Nikdy nelijeme alkohol přímo do vařící se vody! Po lžičce lijeme do sklenky horký punč.
Variací a obměn punče existuje nespočet, ale stále platí, že punč je nápoj voňavý a kořeněný. Horký punč je vedle grogu nejoblíbenějším aromatickým nápojem mrazivého přelomu roku, který v nás vyvolává vánoční atmosféru.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena