Připravujeme roládu

Připravujeme roládu

Připravit roládu z piškotového těsta není úplně snadná záležitost. Ale když přijdete na pár fíglů, bude to nejjednodušší varianta sladkého pohoštění pro návštěvy.

13520×

Piškotové neboli šlehané těsto

Našlehaná hmota z vajec, moučkového cukru a hrubé nebo polohrubé mouky je základem piškotového těsta. Šleháme vždy nejprve žloutky s cukrem do vláčné hmoty, poté přimícháváme lehkým obracením vařečkou ušlehaný sníh z bílků a po lžících přidáváme mouku. Do některých těst navíc přidáváme trochu horké vody, prášek do pečiva a místo části mouky škrobovou moučku, to když šetříme a chceme použít méně vajec.

Příprava piškotového těsta

  • piškotové těsto můžeme připravovat i ve vodní lázni
  • těsto pečeme celou dobu při teplotě 170 - 175 °C (nabude stejnoměrně a nepopraská)
  • je-li těsto upečené poznáme pomocí špejle (při zapíchnutí se těsto na dřívko nelepí)
  • okraje upečeného piškotového těsta odstupují od plechu

Varianty moučníků z piškotového těsta

Piškotové těsto bývá základem lehkých moučníků s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, připravují se z něj korpusy lehounkých dortů a dezertů. V neposlední řadě se z těsta peče plát později určený k naplnění a srolování. Pokud chceme těsto barevnější a chuťově odlišné, přidáme s dávkou bílkového sněhu třeba nastrouhané ořechy, mandle, čokoládu, kokos nebo instantní kávu.

Rady k přípravě piškotové rolády

Základní těsto na piškotovou roládu

Na těsto budeme potřebovat 5 menších vajec, 1dl horké vody, trochu oleje, 180g moučkového cukru, 200g prosáté polohrubé mouky, lžičku prášku do pečiva a balíček vanilkového cukru.

Těsto připravíme podle výše uvedeného "návodu". Nachystáme si větší plech, který vyložíme pečícím papírem, potřeme rozpuštěným tukem a vysypeme nejlépe hrubou moukou. Piškotové těsto na něj rozetřeme ve vrstvě asi 1cm, uhladíme stěrkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Plát na roládu pečeme více zprudka než těsta určená na jiné piškotové moučníky, aby se dal dobře stočit. Stačí 10 - 12 minut podle typu trouby.

Stáčení a plnění piškotové rolády

Teď nastává ta nejdůležitější chvíle. Stočit  upečený plát tak, aby nám těsto nepopraskalo. Během pečení si připravíme 1 čistou utěrku, kterou poprášíme mletým cukrem, a druhou utěrku, kterou namočíme a pečlivě vyždímáme. Piškotový plát ihned po vyndání z trouby překlopíme na pocukrovanou utěrku a přikryjeme vlhkou utěrkou. Z ještě teplého plátu za přidržování těsta stáhneme pečící papír, ihned opatrně svineme a necháme vychladnout

Studený plát piškotového těsta rozvineme, potřeme marmeládou, džemem nebo připraveným krémem a znovu svineme. Piškotovou roládu můžeme přelít čokoládovou, ovocnou nebo cukrovou polevou. Posypeme zdobením, strouhaným kokosem apod, necháme ztuhnout, rozkrájíme a podáváme jako pohoštění ke kávě či čaji.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy