
V létě chceme, aby nás káva osvěžila. Chladíme ji, ředíme ledem a přidáváme citrus nebo mléčnou pěnu navrch. Ale jakmile se ráno začnou objevovat první mlhy a listí šustí pod nohama, mění se i naše kávové chutě. Z ledového cold brew se stává horké latte, ze svěžího tónu limetky se pomalu přesouváme ke skořici, vanilce a dýni.
Podzim prostě volá po jiném šálku. Po tom, který voní dřív, než se ho vůbec napijete. Po kávě, která zahřeje nejen ruce, ale i náladu.
Základem každého dokonalého šálku je samozřejmě samotné kávové zrno. Chuť určuje původ kávy, způsob jejího pražení i doba, po kterou odpočívala. Některé směsi přirozeně voní po karamelu nebo hořké čokoládě, jiné překvapí ovocným tónem, jako byste do nich přidali kapku šťavnaté broskve.
Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete sáhnout po ochucených kávových zrnech, do nichž se přidává přírodní aroma – třeba vanilka, lískový oříšek nebo skořice. A pokud si chcete s chutí hrát podle aktuální nálady, poslouží vám sirupy nebo ochucené kapsle pro rychlou a voňavou přípravu doma.
Zachumlat se nemusíte jen do chlupaté deky, pocit klidu a pohodlí vám dodá i šálek navoněné kávy, který si připravíte doma pomocí moka konvičky, kapslového či plnoautomatického kávovaru.
Potřebujete:
Jak na to?
V malém hrnci zahřejte mléko s dýňovým pyré, kořením a cukrem. Nechte krátce probublat, dokud směs nezačne krásně vonět. Espresso nalijte do hrnku, přilijte dýňové mléko a navrch přidejte šlehačku posypanou skořicí. Výsledek? Podzim v hrnku. Jemný, sladký, voňavý.
Tip: Případně si kupte ochucený sirup a do své oblíbené kávy přidejte dvě pumpičky sirupu.
Potřebujete:
Jak na to?
Mléko zahřejte s kardamomem a kůrou, krátce povařte a nechte pár minut odpočívat, aby se vůně rozvinula. Přeceďte, přimíchejte med, nalijte k espressu a ozdobte špetkou skořice.
Káva má jemně citrusový začátek a teplý, kořeněný dozvuk – překvapivě harmonická kombinace, která se neomrzí.
Autor:Kubik
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena