Zatímco u velmi malých děti uvítáme, když je během přípravy cukroví alespoň na chvíli někdo pohlídá a zaměstná, u větších dětí už musíme počítat s jejich aktivní pomocí.
Většina capartů se doslova nemůže dočkat, kdy už s maminkou budou péci a zdobit perníčky.
Před samotným pečením je nutné děti poučit o tom, co smí a nesmí. Vhodné je například sepsat "cukrovinkový řád", který po celou dobu adventu pověsíme na lednici a budeme se jím řídit. Vše záleží na naší fantazii. První povinností by mohlo být například umytí ručiček, dále oblečení zástěry, dalším bodem by mohl být zákaz dotýkání se horkých plechů nebo pouštění trouby a jiných spotřebičů bez dozoru maminky a posledním, nejpříjemnějším bodem, pak samozřejmě ochutnání výsledku.
Vyberme dle svého uvážení několik receptů, přečtěme si je s dětmi nahlas a nechejme je rozhodnout, který právě dnes upečeme. Samozřejmě se musíme předem přesvědčit, že máme potřebné suroviny.
Suroviny v předstihu vyskládejme na stůl, aby získaly stejnou teplotu, připravme dětem také nějakou stoličku nebo podstavec, aby dosáhly na pracovní desku. Na jedno místo připravme i bezpečné kuchyňské náčiní, jako vařečky či odměrky, které nám pomocník může podávat. Přenechejme mu jednodušší práce. Prvňáčci se již celkem dobře mohou angažovat při odvažování surovin a nevědomky se tak seznámí s různými objemovými a váhovými jednotkami. Také pokud je necháme hlídat čas pečení, určitě si budou připadat náležitě důležití. Pokud vidíme, že potomka míchání těsta nebaví, udělejme to za něj a zavolejme jej zpět například až při vykrajování nebo zdobení.
Když je cukroví v troubě, dejme mezitím dětem papír a tužku, aby si mohly nakreslit návrhy na ozdobení. Šikovného pomocníka je samozřejmě dobré odměnit, vytvořme různé diplomy pro "mistra perníčků" nebo třeba "mistryni sněhových pusinek".
Kdesi jsem četla zajímavou myšlenku, že pečením s dětmi nevytváříme jen jedinečné dobroty, ale zejména jedinečné vzpomínky. Jistě na tom bude mnoho pravdy.
(doba přípravy 35 min)
Vánoční videorecept: Mandlové stromečky - nepečené cukroví, které skvěle vypadá a ještě lépe chutná!
Spařené mleté mandle, cukr, trocha medu, kakao a kokos k dozdobení. Tak málo stačí k vynikajícímu nepečenému cukroví, které se na vánočním stole bude vyjímat. Je tak jednoduché, že s jeho přípravou rádi pomohou i děti.
Přestože se v poslední době objevují stále nové a nové druhy moučníků a perníků, mnoho z nás často raději sáhne k osvědčeným receptům našich babiček. K takovým patří bezpochyby perníky a drobné perníčky.