Pardubický perník

Pardubický perník

Když se řekne Pardubice, skoro každému se vybaví slavný pardubický perník. Pardubický perník je v Česku nejznámější.

51109×

Historické prameny perníku

Výroba perníku se v Pardubicích traduje už od 15. století. První perníkář v Pardubicích je připomínán archivními prameny již k roku 1515. Cech perníkářů existoval již v době Viléma z Pernštejna. Právo vyrábět perník potvrdila v roce 1756 rakouská císařovna Marie Terezie. Avšak sláva pardubického perníku je vlastně novodobá záležitost. Příprava oblíbené pochoutky ve velkém se traduje na přelomu 19. a 20. století, kdy byly založeny továrny a výrobny perníku.

Pardubický perník

Pardubický perník je definován jako sladké pečivo tmavě hnědé barvy. Jeho původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. A právě od pepře pochází název perník (původně peprník). Perníkové těsto je vykrajováno do různých tvarů - častým motivem je například perníkové srdce. Kdo nekoupí perníkové srdce z pouti, jako by na ní ani nebyl.. Vyrábí se však i perníky kulaté nebo ve tvaru různých figurek, které se tak líbí našim dětem. Pardubický perník bývá exportován na velké vzdálenosti, a proto je vyráběn tak, aby během těchto dlouhých cest neutrpěla jeho kvalita. Za svou trvanlivost vděčí silnému podílu koření a také tvrdosti a suchosti.

Zdobení perníku

Jistě vás na některé pouti zaujaly ve stáncích stohy překrásně zdobených a různě tvarovaných perníků. Z dálky vypadají úplně stejně, jeden jako druhý, ale … když si je dobře prohlédnete, zjistíte, že je každý maličko jiný. A tak vám prodavač napoví, že každý perník je ručně zdobený originál. Pardubické perníky jsou po upečení zdobeny barevnou cukrovou polevou nebo čokoládou a cukrářky si dávají záležet, aby vás nalákaly ke koupi voňavých perníků.

Ochranná známka pardubického perníku

Pardubický perník může od 27. února 2008 oficiálně užívat ochrannou známku Evropské komise. Pardubičtí perníkáři tak získávají konkurenční výhodu oproti výrobcům nejrůznějších napodobenin. Ochranná známka zaručuje perníku exkluzivitu, nikdo na světě ho nesmí napodobit.

Recepty na "pardubické" perníčky

Recept na pravý pardubický perník je přísně střežen a chráněn, proto nabízím dva recepty na perníčky.

Jednoduchý recept na perníčky

500g hladká mouka, 180g cukr moučka, 2 lžíce med, 1 lžička soda, 60g tuk (hera), 1 balíček koření do perníku, 1 balíček vanilkový cukr, 2 ks vejce a 1 ks žloutek na potření horkých perníčků

Složitý recept na perníčky - těsto za tři dny

1. den povaříme 1000g cukru v 500ml vody 5 minut a přidáme 1 lžičku sody. 2. den smícháme 2200g hladké mouky, 2 balíčky prášku do pečiva, 2 balíčky prášku do perníku, 400g medu, 100g marmelády, 4 vejce a sirup z předešlého dne. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku. 3. den z těsta vyválíme placku a na vymaštěném plechu pečeme asi 3 minuty na 200 °C. Z těsta upečeme třeba perníkovou chaloupku.

Paní Alena Zachová, pekařka pardubického perníku, doporučuje přidat do zadělávaného těsta před pečením trochu neslazeného černého čaje, aby byl doma upečený perník dlouho vláčný.

Můžete si udělat výlet do městečka Ráby pod Kunětickou horou a navštívit Perníkovou chaloupku s muzeem perníku a pohádek. Nebo můžete každý rok v květnu zavítat na Slavnosti perníku v Pardubicích.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena