Pojďte se s námi seznámit s vychytávkami, které ještě více zpříjemní už tak oblíbenou letní zábavu, jakou je grilování.
Chuť masa i zeleniny nejlépe podpoří různorodé marinády. Jejich domácí příprava však může být často zdlouhavá, marně rozmýšlíme, které koření použít. Právě pro takové příležitosti výrobci nabízejí již hotové výrobky, které stačí v podstatě jen vmíchat do masa.
Stačí je rozmíchat v oleji a zakrátko se již maso marinuje například v příchuti wasabi, citronové šťávy nebo speciální argentinské směsi koření.
Nikoliv jen směsi grilovacího koření prodávané v běžných obchodech mohou dodat grilovaným pokrmům ten správný šmak. Někteří výrobci nabízejí speciální receptury pro určité druhy masa. Vyzkoušet můžete například Středozemní směs s obsahem tymiánu, levandule či šalvěje, která se báječně hodí k jehněčím kotletám.
Zkoušeli jste již někdy takzvané lupínky na uzení? Jedná se o drobné kousky dřeva stromů, jako je jabloň či ořešák. Namočí se a nasypou na rozžhavené uhlí, díky kouři získá maso jedinečnou vůni a chuť.
Místo tekutého podpalovače, používejme pevný nebo gelový, k zapálení se hodí delší zápalky nebo hořící špejle. Úplně nejlepší variantou zapálení grilu je komínový podpalovač. Jedná se o kovový válec s otvory, do něhož se umístí dřevěné uhlí, zespodu se zapálí a komínovým efektem se rychle začíná žhavit veškeré uhlí, zhruba po dvaceti minutách je uhlí dokonale rozpálené a může se vysypat na palivový rošt.
Správný kuchař by při grilování rozhodně neměl zapomínat na zástěru a žáruvzdorné rukavice, které oceníme při manipulaci s grilem. Zejména nás ochrání před nepříjemnými spáleninami. Další speciální gumové rukavice se hodí pro sundávání horkých potravin z grilu.
Když už jsme si dali takovou práci s marinováním a rozpálením grilu, určitě by byla škoda, kdyby grilované pochoutky přišli vniveč. Pokud často připravujeme špízy, různá bambusová napichovátka a jehly se nám neztratí. Výhodou je, že ingredience se na nich neprotáčejí a nesjíždějí.
Pro grilování menších kousků masa nebo zeleniny se vyplatí dodatečná investice do grilovací mřížky s menšími oky. Pokud naopak grilujeme větší kusy masa, kapesní potravinový teploměr nám napoví, zda je i uprostřed maso ideálně připraveno.
Máte-li, jak se říká, plné zuby čištění grilovacího roštu od zbytků jídel, řešením by mohlo být cedrové prkénko. Tento prastarý způsob grilování používají indiáni již řadu staletí. Nejideálnější je pro přípravu mořských plodů. Také hliníkové grilovací misky údržbu roštu usnadní. Přesto se nám drátěný kartáč a čisticí prostředek na mastnotu a připečené zbytky určitě bude hodit. Údržbu si usnadníme i tím, že gril budeme po použití skladovat v krytém přístřešku a chránit ho tak před deštěm a následnou korozí.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena