Blíží se Vánoce a s nimi i čas pečení cukroví. Ale ne vždy při přípravě cukroví potřebujeme troubu. Existuje spousta receptů na nepečené, chutné a lákavě vyhlížející cukroví.
Nepečené cukroví asi vymyslel někdo, komu zrovna přestala fungovat trouba. Ale nápad to byl ohromný, a tak tu máme celou škálu nepečeného cukroví. Můžeme si připravit salámy, košíčky, hrudky, bonbóny, rolády, trubičky, kuličky, úlky a další druhy.
Nepečené vánoční cukroví má při své přípravě mnoho výhod. Ta hlavní je v úspoře času a energií. A když se nám cukroví nepovede, můžeme ho znovu zpracovat, něco přidáme a znovu předěláme. Při míchání a zpracovávání těsta se dá olizovat vařečka, miska a hlavně prsty. Naše fantazie může při výrobě těsta a následně při jeho zpracování pracovat na plné obrátky. Rozmanitých druhů pečiva dosáhneme různými příchutěmi, nádivkami, sypáním, polevami či obalením, případně kombinací více těst.
Cukroví bez pečení je hlavním trumfem těch, co nemají troubu. Ale stejně tak i všech, kteří s pečením cukroví čekali na poslední chvíli a ze všeho nejvíc jim chybí právě čas. Anebo, tak jako já, milují určité druhy nepečeného cukroví a připravují je stejně tak jako vanilkové rohlíčky nebo linecká kolečka na Vánoce každým rokem.
Mezi hlavní suroviny patří drcené piškoty, jemně mleté ořechy, kokosová moučka (kokos), kakao, cukr moučka a na spojení máslo, slazené kondenzované mléko (salko), rum nebo čokoláda. V některých případech se do nepečeného cukroví přidává i vejce, případně jen žloutek. Ale vždy by mělo jít o vejce čerstvé a nejlépe domácí. Nepečené cukroví můžeme připravit přidáním některé suroviny i z nepodařených kousků již upečeného cukroví. Platí nepsané pravidlo, že do jednoduchých druhů nepečeného cukroví (kuličky, hrudky, trubičky) dáváme buď kokos nebo oříšky, aby vynikla chuť. Druhá surovina se použije minimálně, třeba na obalení.
75 g světlých piškotů umeleme a smícháme s 25 g kokosu, 60 g rozkrájeného změklého másla a 30 g mletého cukru. Zpracujeme těsto, do kterého přilijeme 80 g rozpuštěné bílé čokolády. Potom světlé těsto rozdělíme na tři stejné díly, ze kterých pomocí mletého cukru vytvarujeme tři hranoly.
75 g tmavých piškotů umeleme a smícháme s 25 g mletých ořechů, 60 g rozměklého másla a 30 g mletého cukru. Zpracujeme těsto, do kterého přilijeme 80 g rozpuštěné mléčné čokolády a 0,3 dl rumu. Tmavé těsto rozdělíme na tři stejné díly, ze kterých pomocí mletého cukru vytvarujeme tři hranoly.
Hranoly skládáme střídavě vedle sebe a každý hranolek potřeme ze strany k dalšímu hranolku meruňkovou marmeládou. Takto složíme střídavě dvě patra vždy o třech hranolech a zabalíme do potravinářské fólie. Domino necháme v lednici přes noc ztuhnout.
Čokoládovou oříškovou polevu rozehřejeme podle návodu, přelijeme jí celé domino a posypeme hrstí nasekaných ořechů. Ořechové domino s kokosem krájíme na řezy, kde nám krásně vynikne černobílá šachovnice.
250 g másla utřeme s vanilkovým cukrem a 100 g cukru moučky. Vmícháme 2 lžičky kakaa, 100 g nasekaných ořechů, 50 g nakrájené čokolády, 150 g drcených piškotů, 100 ml sirupu a 150 ml rumu.
Vše zpracujeme a podle potřeby zahustíme piškoty (50 g).Těsto necháme v chladničce 30 minut odležet. Pak tvarujeme větší punčové kuličky a obalujeme je v kokosu. Punčové koule ukládáme do malých papírových košíčků.
Piškoty (mimo 30 ks) z většího balení rozdrtíme válečkem nebo umeleme společně s 50 g ořechů. Přimícháme 160 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vlažného mléka, 2 lžíce rumu a 80 g změklého másla. Suroviny zpracujeme do vláčného nelepivého těsta, které necháme asi 15 minut odpočívat. Poté uždibujeme kuličky, které vtlačíme do formičky na vosí hnízda vysypanou moučkovým cukrem. Prstem nebo vařečkou uděláme uprostřed dolík a úlek vyklepneme. Úlky lepíme na piškoty krémem (žloutkovým, karamelovým, s vaječným koňakem).
Po zadání hesla "nepečené" vám hlavní stránka nabídne bezmála dvacet receptů, po zadání hesla "kuličky" a druh "cukroví" je to skoro 80 receptů. A to jsou tu ještě úlky, bonbóny, salámy - určitě je z čeho vybírat. A jelikož se Vánoce blíží, určitě bude receptů přibývat. Mnohé recepty mají pro inspiraci i fotografii cukroví. I vy se s námi můžete podělit o ten váš oblíbený recept na nepečené cukroví.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena