Mléko a mléčné výrobky doplňují stravu vitamíny A a B. Jsou také významným zdrojem ostatních vitamínů obsažených zejména v mléčném tuku, také zdrojem nerostných látek , zvláště vápníku a fosforu. V kuchyni si mléčných výrobků vážíme nejen pro vysokou biologickou hodnotu, ale také jako důležité suroviny, která se uplatňuje při přípravě nejrůznějších pokrmů a nápojů.
Mléko
Mléko je u většiny lidí oblíbeným nápojem, který podáváme ke snídaním, přesnídávkám i jindy během dne. Ze sladkého i kysaného mléka můžeme připravovat mléčné polévky, které byly oblíbenou součástí staročeské kuchyně. Mnozí si rádi pochutnají také na mléčných koktejlech nebo na jogurtových pohárech doplněných ovocem. Mléko využíváme také při přípravě omáček a kaší. Lahodné je vychlazené mléko podávané k pokrmům, jako například k bramborám na loupačku.
Ovocné mléko
V mixéru dobře ušleháme mléko, vanilkový cukr a pokrájené ovoce (banán, jahody, borůvky).
Mléko s ovesnými vločkami
Vločky mírně opražíme, přidáme cukr a znovu trochu opražíme. Část cukru svaříme s vodou na hustší sirup, přisypeme kakao a rozmícháme. Vše nakonec promícháme spolu s mlékem a vejcem a našleháme.
Sýry
Stále větší oblibu si získávají nejrůznější mléčné výrobky. Do široké sítě prodejen jsou dodávány tyto výrobky v pestrém výběru. Nepřeberné možnosti použití mají samozřejmě i sýry. Sýry jsou vysoce hodnotnou potravinou, obsahují totiž opět velké množství důležitých živočišných bílkovin. Jsou také nejbohatším zdrojem vápníku. Stravitelnost sýrů je různá podle jejich tučnosti i podle kuchyňské úpravy. Sýry podáváme k snídani, svačině i k večeři. Strouhaným sýrem obohatíme mnoho polévek, sypeme jím zeleninu, rýži i těstoviny.
Sýrové variace
Holandskou cihlu, goudu nebo ementál nakrájíme na malé špalíčky. Ke každému připíchneme ozdobným párátkem ovoce (dílek jablka, pomeranče nebo banánu), kousek kyselé okurky, olivu, ořechové jádro, sterilovanou cibulku nebo očko.
Sýrová pomazánka
Do utřeného másla přidáme nastrouhanou nivu, tvaroh, sůl a promícháme. Zlehka přidáme ušlehanou smetanu.
Sýry v našich kuchyních však využijeme i při tepelných úpravách - do sýrových omáček podávaných s těstovinami, oblíbený je smažený sýr. V sýru se zapékají plátky masa, plní se jím závitky, ale i toasty a bulky při přípravě vydatné svačiny. Zkrátka, připravujeme z nich samostatné pokrmy v kombinaci s vejci, se zeleninou, masem apod. Sýry se uplatní ve studené i teplé kuchyni a vždy je to pokrm výživný a lahodný.
Mléčná kuchyně - tvaroh a jogurt.
Foto:
Profimedia.cz