Chuť naložených rajčat s bylinkami je jednoduše skvělá! V supermarketech dáme za malou skleničku hříšné peníze, proto se vyplatí dát si tu práci a připravit nakládaná rajčata domácí. A třeba pokaždé s jinou bylinkou.
1) Na 1 velkou sklenici sušených rajčat v oleji budeme potřebovat asi 1,5 kg zralých a tvrdých rajčat, olivový olej na zalití, sušené bylinky (rozmarýn, tymián, bazalku, oregano a jiné), 3 - 4 stroužky česneku, chilli papričku a sůl.
Rajčata rozložíme na pláty sušičky a sušíme 9 - 12 hodin na střední stupeň. Samozřejmě záleží na typu sušičky, řídíme se návodem.
Pokud sušičku nemáme, můžeme rajčata připravit i v troubě. Čtvrtky rajčat rozložíme na pečící papír a na 60 - 100 °C sušíme 6 - 8 hodin.
Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovají si barvu.
Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Chilli papričky můžeme zbavit semínek a nakrájet na kolečka, ale klidně je můžeme použít i celé, případně je v receptu vynechat.
Do čisté a suché sklenice napěchujeme vrstvu sušených rajčat, posypeme česnekem a bylinkami, znovu dáme rajčata a znovu bylinky s česnekem. Takto postupujeme, dokud máme suroviny a není naplněná celá sklenice.
Sklenici uzavřeme.
Za kilo rajčat dáme přibližně 20 Kč, bylinky s česnekem a feferonkou nás přijdou asi na 10 Kč. Nejdražší položkou je olivový olej, který nás v množství zhruba 400 ml přijde na 80 Kč. Opravdu velkou sklenici sušených rajčat si tak připravíme zhruba za 110 Kč.
Pochutnejte si na těch nejlepších receptech z rajčat
Milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty? Vybrali jsme pro vás výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát jak v čerstvé podobě, tak zapečená, v podobě omáček, polévek, chuťovek a netradičně i v pomazánce.
Sezóna českých rajčat: Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?
Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena