Míchané nápoje všeobecně

Míchané nápoje všeobecně

Tento týden jsou tématem míchané nápoje. Tak jsem se rozhodla zavzpomínat na jednu kapitolu svého života.

16635×

Můj exmanžel kdysi moc zatoužil po baru, aby mohl doma připravovat vlastní koktejly. Jako správná manželka jsem mu chtěla splnit každé přání, takže jsem se o míchání nápojů začala zajímat. Po chvíli jsem se však nestačila divit. Myslela jsem si, že existují alkoholické a nealkoholické, že bude stačit koupit pár věcí, ale omyl. Takže pokud jste na tom jako já, třeba vás bude zajímat, jak to tedy je s míchanými nápoji. Míchání koktejlů by se dokonce dalo nazvat uměním, které připomíná divadelní představení. Potřebujete k němu nejen spoustu vybavení, ale také trpělivost, šikovnost, zručnost a fantazii.


Vybavením domácího baru

Kupodivu není důležité mít doma bar a barové židličky, ale určitě musíte vlastnit dobrý mrazák, aby jste měli dostatečný přísun ledu. Velmi potřebný se stane shaker (šejkr), který se vyrábí v různých provedení ( 0,3 l, 0,5 l ). Ideální je kovový, i když jsou k dostání i z jiných materiálů. Skládá se ze tří částí: nádoba, sítko, uzávěr. Mezi další důležité vybavení patří dlouhá lžička na míchání, kovové sítko se spirálou, tzv. steiner, vyšší, silnostěnná sklenice, tzv. tumbler, odměrky, otvírače lahví, kleště, nože, napichovátka, uzávěry na láhve, brčka a nádoba na led spolu s kleštěmi.

Suroviny

Neméně důležitými jsou ale také patřičné suroviny a že jich je.

Destiláty a likéry

Začneme destiláty, ze kterých vybereme asi ty nejznámější: různé druhy vodky, rum, jamajský rum, brandy, koňak, skotská whisky, gin a destilát z modré agáve. Je jich samozřejmě mnohem více, ale jako základ toto postačí. Následují likéry, kterých je ovšem velmi mnoho. Proto je zde nebudeme všechny uvádět a vyberu jen pár příkladů, které osobně doporučuji: vaječný likér, Amaretto, kokosový likér, čokoládový likér, různé druhy ovocných likérů, Curaccao Blue, Maraschino, Sambuca.

Víno

Do míchaných nápojů používáme i vína. Jsou to hlavně révová, lisovaná z vinných hroznů. Ovocná jen velmi zřídka, spíše vůbec. Kvalitní vína přírodní jsou suchá nebo polosuchá. Z bílých jsou to třeba Rýnský ryzlink, Tramín, Rulandské, Veltlínské, Neuburgdské nebo Sauvignon. Červená vína se lisují z nakvašených hroznů. Uvolňuje se tak červené barvivo. Z našich je to Rulandské červené, Frankovka, Vavřinecké, André a další. Dezertní vína kořeněná se nazývají vermuty a je to víno s přídavkem alkoholu, někdy cukru, výluhu z bylin a koření. Jsou bílá, růžová a červená. Likérová vína se vyrábějí v oblasti Středomoří. Někdy obsahují výluh z rozinek, fíků, pomerančů a také přídavek koňaku. Jsou alkoholická - Sherry, Porto, Madeira a jiná. Šumivá vína (sekty) jsou suchá - brut, polosladká, polosuchá (demi-sec), sladká. Obsahují kysličník uhličitý vzniklý přírodním kvašením v lahví. Existují i levná perlivá vína, do nichž byl kysličník dodán dodatečně.

Pivo

I pivo patří mezi suroviny pro míchané nápoje. Piva existují různých příchutích a druhů. Pivo je kvašený nápoj, který se vyrábí z ječného sladu a jiných obilnin. Svoji typickou nahořklou chuť získává přidáním chmele. Piva dělíme na světlá, tmavá, jemná, ostrá, sladší, hořká, méně a více alkoholická.

Cukrový sirup a nealko

Důležitou součástí míchaných nápojů je obyčejný cukrový sirup. Ideální je mít jej hotový a ostatní složky přidat. Základem je 500g krystalového cukru a 4dl chladné vody. Tuto směs za stálého míchání přivedeme k varu, krátce povaříme do rozpuštění cukru. Z této banální směsi můžeme rychle vyrobit například pomerančový sirup - 2,5dl cukrového sirupu svaříme s tence odkrojenou, dobře umytou kůrou ze 2 pomerančů. Necháme 1/2 hodiny stát a pak kůru vyjmeme. Stejným způsobem lze připravit mandarinkový nebo citrónový sirup. Šťávy jsou nejvhodnější z čerstvě vymačkaných plodů, lze však využít i džusů a šťáv průmyslově vyráběných. Samozřejmostí jsou nealkoholické nápoje. Nejčastěji používaná je soda, džusy, tonic, ale i Coca-Cola, zázvorová limonáda, hořká citrónová limonáda a minerální vody.

Ostatní přísady

Nesmíme zapomenout na přísady, kterých je ale také velmi mnoho: worchester, tabacso, sůl, celerová sůl, pepř, pálivá hořčice, křen, kokosové mléko, jogurtové mléko, smetana, mléko, skořice, muškátový oříšek. Trošku jsem pozapomněla na sklenice, ale aby těch informací nebylo příliš. O sklenicích, ozdobách a samotném míchání si povíme příště.

Foto: Profimedia.cz

user-icon

autor admin_hela

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena