Tento týden jsou tématem míchané nápoje. Tak jsem se rozhodla zavzpomínat na jednu kapitolu svého života.
Můj exmanžel kdysi moc zatoužil po baru, aby mohl doma připravovat vlastní koktejly. Jako správná manželka jsem mu chtěla splnit každé přání, takže jsem se o míchání nápojů začala zajímat. Po chvíli jsem se však nestačila divit. Myslela jsem si, že existují alkoholické a nealkoholické, že bude stačit koupit pár věcí, ale omyl. Takže pokud jste na tom jako já, třeba vás bude zajímat, jak to tedy je s míchanými nápoji. Míchání koktejlů by se dokonce dalo nazvat uměním, které připomíná divadelní představení. Potřebujete k němu nejen spoustu vybavení, ale také trpělivost, šikovnost, zručnost a fantazii.
Kupodivu není důležité mít doma bar a barové židličky, ale určitě musíte vlastnit dobrý mrazák, aby jste měli dostatečný přísun ledu. Velmi potřebný se stane shaker (šejkr), který se vyrábí v různých provedení ( 0,3 l, 0,5 l ). Ideální je kovový, i když jsou k dostání i z jiných materiálů. Skládá se ze tří částí: nádoba, sítko, uzávěr. Mezi další důležité vybavení patří dlouhá lžička na míchání, kovové sítko se spirálou, tzv. steiner, vyšší, silnostěnná sklenice, tzv. tumbler, odměrky, otvírače lahví, kleště, nože, napichovátka, uzávěry na láhve, brčka a nádoba na led spolu s kleštěmi.
Neméně důležitými jsou ale také patřičné suroviny a že jich je.
Začneme destiláty, ze kterých vybereme asi ty nejznámější: různé druhy vodky, rum, jamajský rum, brandy, koňak, skotská whisky, gin a destilát z modré agáve. Je jich samozřejmě mnohem více, ale jako základ toto postačí. Následují likéry, kterých je ovšem velmi mnoho. Proto je zde nebudeme všechny uvádět a vyberu jen pár příkladů, které osobně doporučuji: vaječný likér, Amaretto, kokosový likér, čokoládový likér, různé druhy ovocných likérů, Curaccao Blue, Maraschino, Sambuca.
Do míchaných nápojů používáme i vína. Jsou to hlavně révová, lisovaná z vinných hroznů. Ovocná jen velmi zřídka, spíše vůbec. Kvalitní vína přírodní jsou suchá nebo polosuchá. Z bílých jsou to třeba Rýnský ryzlink, Tramín, Rulandské, Veltlínské, Neuburgdské nebo Sauvignon. Červená vína se lisují z nakvašených hroznů. Uvolňuje se tak červené barvivo. Z našich je to Rulandské červené, Frankovka, Vavřinecké, André a další. Dezertní vína kořeněná se nazývají vermuty a je to víno s přídavkem alkoholu, někdy cukru, výluhu z bylin a koření. Jsou bílá, růžová a červená. Likérová vína se vyrábějí v oblasti Středomoří. Někdy obsahují výluh z rozinek, fíků, pomerančů a také přídavek koňaku. Jsou alkoholická - Sherry, Porto, Madeira a jiná. Šumivá vína (sekty) jsou suchá - brut, polosladká, polosuchá (demi-sec), sladká. Obsahují kysličník uhličitý vzniklý přírodním kvašením v lahví. Existují i levná perlivá vína, do nichž byl kysličník dodán dodatečně.
I pivo patří mezi suroviny pro míchané nápoje. Piva existují různých příchutích a druhů. Pivo je kvašený nápoj, který se vyrábí z ječného sladu a jiných obilnin. Svoji typickou nahořklou chuť získává přidáním chmele. Piva dělíme na světlá, tmavá, jemná, ostrá, sladší, hořká, méně a více alkoholická.
Důležitou součástí míchaných nápojů je obyčejný cukrový sirup. Ideální je mít jej hotový a ostatní složky přidat. Základem je 500g krystalového cukru a 4dl chladné vody. Tuto směs za stálého míchání přivedeme k varu, krátce povaříme do rozpuštění cukru. Z této banální směsi můžeme rychle vyrobit například pomerančový sirup - 2,5dl cukrového sirupu svaříme s tence odkrojenou, dobře umytou kůrou ze 2 pomerančů. Necháme 1/2 hodiny stát a pak kůru vyjmeme. Stejným způsobem lze připravit mandarinkový nebo citrónový sirup. Šťávy jsou nejvhodnější z čerstvě vymačkaných plodů, lze však využít i džusů a šťáv průmyslově vyráběných. Samozřejmostí jsou nealkoholické nápoje. Nejčastěji používaná je soda, džusy, tonic, ale i Coca-Cola, zázvorová limonáda, hořká citrónová limonáda a minerální vody.
Nesmíme zapomenout na přísady, kterých je ale také velmi mnoho: worchester, tabacso, sůl, celerová sůl, pepř, pálivá hořčice, křen, kokosové mléko, jogurtové mléko, smetana, mléko, skořice, muškátový oříšek. Trošku jsem pozapomněla na sklenice, ale aby těch informací nebylo příliš. O sklenicích, ozdobách a samotném míchání si povíme příště.
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_hela
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena